lauantaina, elokuuta 26, 2006

Aron Helvetin Enkelit

Ovatko skyyttien kultakorun aarnikotkat marihuanaunia?

Mongoliasta, Altailta 2 600 metrin korkeudelta, on löydetty kurgan, skyyttihauta, jossa lepäsi skyyttisoturi. Hänen ruumiinsa oli säilynyt hyvin ikiroudassa. Ruumiin yllä oli turkistakki ja kullattu päähine ja sen kanssa oli haudattu aseita, astioita ja kaksi hevosta. Hauta osoittaa, että skyyttien alue oli vieläkin laajempi kuin tähän asti on arveltu - tämä oli ensimmäinen skyytti, joka on löytynyt Altain itäiseltä puolelta.

Skyytit ovat niitä kansanheimoja, jotka ovat kiinnostavia juuri tuntemattomuutensa vuoksi. Heidät sekoitetaan helposti muihin arojen ratsastajakansoihin (sarmaatteihin, traakialaisiin). Eräs löytämäni lähde innostui väittämään, että skyytit valloittivat maita Egyptin rajoille asti, palvoivat äitijumalatarta ja kuohitsivat miehiä. Ei nyt sentään. Toinen lähde (joka osoittautui osaksi "Aryan Nations" -liikkeen sivustoja) luki skyytit arjalaisiksi ja omiksi esi-isikseen. Heiltä on peräisin idea skyyteistä arojen Helvetin Enkeleinä, tatuoituina, pitkä- ja vaaleatukkaisina miehinä, jotka kultakimalteisissa haarniskoissaan ratsastivat karjuen yli vähäisempien kuolevaisten.

Viimeksi löydetyllä muumiolla on vaaleat hiukset, mutta tiedemiesten mukaan hiukset ovat voineet menettää värinsä muumiovaiheessa. Vanhat lähteet eivät kirjoita juuri mitään skyyttien uskonnosta, paitsi että se oli eräänlaista shamanismia. Kiinnostava tieto on, että skyyttien shamaanit olivat mies-naisia kuten tasankojen intiaanien berdachet. Onko kaikilla ratsastavilla macho-kulttuureilla taipumus antaa jokin pääsytie miehille, jotka ovat hiukan "pehmeämpiä"?

The Scythians had no temples, or altars or religious images, and evidently no priests. It is known that the northern nomads including the Scythians practiced Shamanism in their religion: they used shamans to deal with the world of spirits and gave advice to the kings and chiefs. Being superstitious people, they believed in witchcraft, magic and the power of amulets. The most highly honoured of the Scythian shamans came from certain specific families. They are effeminate males called 'enarees' - meant 'men-women' or 'halfmen'. They spoke with high-pitched voices and wore women's clothes.

Skyyttisoturit ainakin olivat kovia veikkoja, vähän hunnien tapaan. Näin he suhtautuivat päänahkoihin:

The Scythian soldier scrapes the scalp clean of flesh and softening it by rubbing between the hands, uses it thenceforth as a napkin. The Scyth is proud of these scalps and hangs them from his bridle rein; the greater the number of such napkins that a man can show, the more highly is he esteemed among them. Many make themselves cloaks by sewing a quantity of these scalps together.....Such as the Scythian customs with respect to scalps." (Herodotos)

Sotaa he pitivät leikkinä ja urheiluna - Persian Darius ei ollut uskoa silmiään, kun kesken vakavamielisen taistelun jänis juoksi taistelukentän poikki, jolloin skyytit jättivät homman sikseen ja ratsastivat riemusta hihkuen sen perään.

Skyyttien shamaanit saattoivat polttaa hamppua - hautalöydöissä on tavattu palaneilla hampunsiemenillä täytettyjä kattiloita. Kattiloiden yleisyys ei silti merkitse, että niitä olisi käytetty vain hampun polttoon. Skyytit söivät lihamuhennosta ja vihanneksia tai juureksia. Skyyttimiehet tunsivat saunan (huopateltasta tehdyn). Naisten sanotaan puhdistautuneen sekoittamalla sypressiä, seetriä ja frankinceesia tahnaksi, jota he sivelivät iholleen. Se tuoksui hyvälle, ja kun he poistivat sen, iho oli kiiltävä ja puhdas. Näin väitti ainakin Herodotos.

Oletukset skyyttien naissotureista taitavat olla juuri sitä - myyttejä. Naapurikansoilla naiset saattoivat ratsastaa miesten rinnalla taisteluun, mutta skyyttinaiset seurasivat huopapeitteisillä vankkureillaan, joissa he elivät. Täyttä varmuutta tästäkään ei ole. On löydetty skyyttinaisten hautoja, joihin on pantu aseita.

Sen sijaan he kyllä tatuoivat itsensä. 40-luvulla löydettiin skyyttipäällikkö, jonka ihossa oli runsaasti tatuointeja, ja Mongoliasta löydetty soturi on ilmeisesti myös tatuoitu.

Parhaiten skyytit kuitenkin tunnetaan kullastaan. Heidän hautansa olivat varsinaisia aarreaittoja täynnä rikkaasti koristeltuja kultaesineitä; heidän hevostensa valjaat, haarniskansa ja aseensa olivat kullalla peitetyt. Suurin arvoitus skyyttien suhteen ei ole, polttivatko he marihuanaa, palvoivatko äitijumalatarta tai olivatko he arjalaisia - kysymys kuuluu: mistä hitosta he löysivät kaiken sen kullan?

5 Comments:

Anonymous Väinö said...

Yhtä hyvä kysymys kuin skyyttien kulta on: mistä hitosta sinä löydät kaikki nämä loistavan hienot kertomuksesi.

4:59 ip.  
Anonymous Blogikäki said...

Samaa mieltä, Väinö!
Mutta toiseen mistä hitosta kysymykseen – jostain luin maininnan: epäilemättä Altain rikkailta kentiltä.
Toinen hieman myöhäisempi ja yhtä mystinen heimo, traakit, teki myös mahtavan määrän upeita töitä kullasta – niitähän meilläkin esiteltiin jokunen vuosi sitten. Skyyttien ja traakien alueet näyttävät olleen Tonavan laaksossa ja Balkanilla päällekkäiset. Kiinnostava tarina kumpiakin vanhemman – 4500 eaa – Dabenen aarteen löydöstä Bulgariassa on osoitteessa http://www.post-gazette.com/pg/05235/558271.stm. Kaivauksia johtanut arkeologi Martin Hristov kutsuu kullan työstäneitä ihmisiä proto-traakeiksi. Keitähän he mahtoivat olla ja mikä oli heidän suhteensa skyytteihin? Heidän kultansa oli kuulemma louhittu Karpaattien ja Sredna Goran – vuoristoista ja huuhdottu alueen joista. Sinne sitä jäi vielä australiaisillekin, jotka puuhissaan myrkyttivät Tisza-joen vuonna 2000 käyttäessään uusia,”kehittyneempiä” menetelmiä.

12:36 ip.  
Blogger Mette said...

Kiitoksia ystävällisistä sanoista. Vastaus on profiilissa; temmeltämällä kirjojen ja Internetin ihmemaassa.

3:21 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Tuo juttu hampunsiemenistä on aina ihmetyttänyt. Hampunsiemenet nimittäin eivät kolise. Niiden on täytynyt olla emikukintoja, joissa on ollut vähän siemeniä seassa.

10:31 ap.  
Anonymous Joona Ruusuvuori said...

Hampunsiemeniä oli luultavasti mukana kukinnoissa, ei oltu ehkä kehitetty hermafrodiittisia kasveja kuten nykyään. Skyytit käyttivät polttelutarkoituksiin myös saunamaista telttaa. He keräsivät teltan täyteen savua ja sitten koko heimo laittoi päänsä liepeen alta, loppuyö tanssittiin ja kunnioitettiin jumaluuksia.
Mutta kiitoksia muuten tekijälle hienosta sivustosta! Lihokoon karjasi hyvin, kuten mongooliassa onnea toivotetaan. Näin arojen tunnelmassa pysyäkseni ja näin sivujen sisältöä kunnioittaen.

4:48 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home