maanantaina, elokuuta 07, 2006

Viljapiirit

Ashburyn viljapiiri

Viljapiirit (crop circles) ovat joka vuosi mutkikkaampia ja epätavallisempia. Viimeisin uutuus on Ashburyn viljapiiri, jonka kuvio tavoittelee kolmiulotteisuutta - kuin pilvenpiirtäjiä ylhäältä katsottuina.

Viljapiirit ovat viljapeltoon painettuja lattean viljan alueita, jotka muodostavat kuvioita. Ensimmäiset ilmestyivät 70-luvulla ja herättivät suurta hämmästystä. Kymmenen vuotta myöhemmin kaksi miestä, Doug Bower ja Dave Chorley, tunnusti tehneensä piirit ja näytti, miten temppu tehdään.

Many other people around the world are also openly making crop circles, notably Circlemakers.org. Although the commonly accepted view today is that crop circles are a man-made phenomenon, paranormal explanations, often including UFOs, are still popular.

Piirejä tutkitaan innolla. Asialla ovat new age -ihmiset, monen alan tutkijat ja pelkästään asiasta innostuneet henkilöt, joita kutsutaan nimellä "croppies" (ja joista useat tekevät piirejä itsekin). Viljapiiritaitelijaksi on tunnustautunut mm. Peter Sörensen, joka aloitti vakaana yliluonnollisten selitysten uskojana ja päätyi taiteilijaksi.

Taidemuotona viljapiirit on ehkä vuosisatamme oudoin ja kiinnostavin sitten ajan, jolloin Englannissa kaiverrettiin valkoisia hevosia kukkuloiden rinteisiin. Tuntuu, kuin Wiltshiren alueen ihmisten geeneissä olisi halu tehdä maahan kuvioita - tai sitten joka puolella näkyvät monumentit olisivat herättäneet jonkinlaisen kilpailuhalun.

Wiltshire County is the acknowledged center of the phenomenon. The county is home to some of the most sacred Neolithic sites in Europe, built as far back as 4,600 years ago, including Stonehenge, Avebury, Silbury Hill, and burial grounds such as West Kennet Long Barrow.


John Lundberg on erään viljapiiritaitelijoiden ryhmän keskus. Hän kuvaa, miten kuvion muotoilu, diagrammien ja koordinaattien suunnittelu ja keskipisteiden etsintä vie vähintään viikon. Itse viljapiirin teko on yhden yön asia.

Lundberg estimates that there are three or four dedicated crop circle art groups operating in the United Kingdom today, and numerous other small groups that make one or two circles a year more or less as a lark.

Circlemakers now does quite a bit of commercial work; in early July, the group created a giant crop formation 140 feet (46 meters) in diameter for the History Channel. But they also still do covert work in the dead of night.


Taiteilijoiden mukaan nimettömyys ja salaperäisyys on osa heidän taidettaan. Se liittää mukaan myytit ja mystiikan, joiden puuttuessa kyseessä olisi vain graafisten kuvioiden teko, joka olisi helpompi hoitaa tietokoneella (vaikka suunnitelmat tehdäänkin nimenomaan tietokoneella).

Viljapiirejä valokuvataan ja kootaan kirjoiksi j gallerioiksi ja taiteilijat pyrkivät joka vuosi luomaan jotakin uutta. Kuvia viljapiireistä on täällä ja täällä.

Uffington Castlen viljapiiri

3 Comments:

Anonymous Obeesia said...

Mitä viljelivät ajattelevat viljapiireistä?

4:13 ip.  
Blogger Mette said...

Tietojeni mukaan taiteilijaryhmät ja kaupallisiin tarkoituksiin kuvioita tekevät usein pyytävät luvan ja maksavat tuhoista. Toisaalta salaa kuvioita tekevät jättävät tietenkin viljelijät hyppimään raivosta.

4:14 ip.  
Blogger JM said...

Suomalainen viljakuvioiden tuntija on Martin Keitel, joka on minulle tuttu Keuruun Ekokylästä. Hän on kuvannut niitä, tehnyt videoita ja ollut tekemässä itsekin. Hänen teoriansa niiden synnystä on miedosti sanottuna omalaatuinen. Puhtainta new agea, mitä voi löytää.
Martin on viisas, taiteellinen ja lahjakas, mutta jokin omituinen piirre hänessä saa hänet uskomaan yliluonnollisia selityksiä, mitkä kyllä sinänsä noudattavat logiikkaa ja ovat hänen viitekehyksestään järkeviä.
Martinin kotisivut: http://www.martinkeitel.net/martin2.html

6:25 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home