lauantaina, elokuuta 05, 2006

Ketunmetsästystä

Ketunmetsästysseurue Dartmoorissa

Englannin uusi ketunmetsästystä rajoittava laki on tuonut ensimmäisen tuomion. Tony Wright on saanut 500£ sakon Exmoorissa kahden ketun metsästämisestä.

Mr Wright said: "I may have been found guilty but I do not feel like a criminal. I am still convinced that what we were doing that day was legal under the Hunting Act.

"The Hunting Act is a stupid law and a pointless law. We will keep our hunts going until it is repealed."

Tuomio on tärkeä, koska lain vastustajat ovat väittäneet, että todisteita ei voi saada eikä lakia panna täytäntöön.

Ketunmetsästys on ollut Englannin aatelisten päähuvia vuosisatojen ajan. Englantilaiset ovat myös vieneet harrastuksensa mukanaan - kettua metsästetään monilla brittiläisen imperiumin alueilla, kuten Kanadassa, USA:ssa ja Intiassa. Atlantin tuolla puolen tosin metsästetään usein coyotea. Australiassa yritettiin metsästää dingoa, mutta se ei oikein toiminut. Sitten maahan koetettiin tuoda kettuja, mutta sekään ei toiminut. Australiassa oli silti vuonna 1999 23 koiruetta (jos tämä on oikea sana?); luvussa ovat mukana "draghound"-ajueet.

Draghound-ajo on perua sisäoppilaitosten urheilusta, jossa osa pojista merkittiin koiriksi, osa metsästäjiksi, ja joku oli kettu, joka ripotteli paperilappuja jäljiksi. Draghound-metsästys käyttää oikeita koiria, ratsastajia ja niin edelleen, mutta kettuna ovat maratonjuoksijat. Harrastajat kertovat, että metsästettävä tutustuu ensin koiriin ja syöttää niille keksejä, joten koirat ovat vain mielissään saadessaan saaliin kiinni. Epäilen silti, että sydäntä kylmää, kun kannoilla on haukkuva koiralauma.

Oikeasta ketunmetsästyksestä on pitkään väännetty kättä. Puolustajat esittävät kiihkeästi, että maaseutu kärsii metsästyksen lopettamisesta, koska niin moni työpaikka, hotelli ja ravintola on riippuvainen tästä urheilulajista. He väittävät myös, että ketunmetsästys on humaanimpaa kuin muut ketuntappomenetelmät.

It has to be emphasised that other means of controlling foxes such as snaring, gassing, poisoning and in many instances shooting, are slow and painful, inhumane methods of killing the fox.

Kettuja on myös syytetty monista rikoksista, joita käsittääkseni kettu on kykenemätön tekemään - aikuisten lampaiden tappaminen, lasten surmaaminen ja niin edelleen. Vastustajat puolestaan osoittavat ruumiinavauksilla, että ketunajo on yhtä stressaavaa kuin ansapyynti:

One U.S. researcher autopsied foxes chased for five minutes by dogs, and foxes clenched for two to eight hours by excruciating body-gripping traps. Chasing causes foxes as much stress as trapping, the researcher found: both groups of foxes had heart and lung hemorrhages and the kind of muscle breakdown that's often followed by brain damage, paralysis and death. "Even if a hunted fox escapes. Her health could be severely damaged, even to the extent that she would die, " said Stewart. Gammon added, "Some foxes who are chased very hard collapse in cold drains and die slowly of pneumonia."

He kertovat myös, että hyvin vähäinen osa Englannin ketuista joutuu ketunmetsästäjien saaliiksi, joten kettupopulaatio ei tällä tavalla vähene.

Tällä hetkellä näyttää, että ketunmetsästys Englannissa on loppumassa. Tony Wrightin tapaus on kuitenkin menossa korkeampaan oikeuteen. Lopputulosta seurataan jännityksellä useissa metsästysseuroissa. Ketuilla on edelleen hyvä mahdollisuus kuolla koirien leuoissa.

Morland: Ketun kuolema

2 Comments:

Blogger Lurker said...

Ketunmetsästyksestä tulee aina mieleeni aliarvostettu, usein suorastaan haukuttu (heh), Powellin taianomainen elokuva Gone to Earth, jossa kettuja ajolta pelasteleva maalaistyttö lopulta saa ketun kohtalon, menee maan alle; "gone to earth" kuuluu huuto elokuvan lopussa.

6:36 ip.  
Anonymous Petja Jäppinen said...

Ketun metsästyksen loppuminen Englannissa on osoitustapojen rappiosta, mutta avaisi kuitenkin Suomelle loistavan matkailubisneksen.
Arvioidaan että tavalla tai toisella saari valtakunnassa ketunmetsästys on elättänyt noin 50 000

Jos Suomi sallisi kepulien ajometsästyksen, saataisiin uusia työpaikkoja ja varmasti tuhannet hyvin maksukykyiset herrasmiehet olisivat kiinnostuneet tuosta jahdista.

12:29 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home