keskiviikkona, syyskuuta 27, 2006

Kangchenjungan suojelualue

Kangchenjunga

Kangchenjungaa pidettiin pitkään maailman korkeimpana vuorena. Nykyään tiedetään, että sen korkein huippu (8586 metriä) on kolmanneksi korkein Mt. Everestin ja K2:n jälkeen. Kangchenjungassa on viisi huippua, joista kaksi Nepalin alueella.

Vuoren nimi tarkoittaa "lumen viittä aarretta". Korkeinta huippua pidetään pyhänä, ja monet retkikunnat ovat välttäneet aivan huipulle nousua. Aarteet ovat Jumalan viisi aarretta; kulta, hopea, jalokivet, vilja ja pyhät kirjat.
Vuori on ollut todella vaikea valloittaa. Ensimmäiset kiipeilijät - George Band ja Joe Brown - onnistuivat siinä vuonna 1955. Ainoa huipulle selviytynyt nainen on Ginette Harrison vuonna 1998. Suomen Veikka Gustafsson kiipesi Kangchenjungalle tänä keväänä.

Merkillisin Kangchenjungan valloitusta yrittänyt oli "maailman ilkein mies", okkultisti Aleister Crowley vuonna 1905. Hänen retkikuntansa pääsi 6500 metriin. Crowleyn retkikunta oli surullisen huonosti varustettu - jotkut kantajat kulkivat avojaloin. Kun leiri oli pystytetty 6500 metriin, Crowley vetäytyi telttaansa juomaan teetä. Kaksi jäsenistä ja useita kantajista oli palaamassa alempaan leiriin noutamaan tavaroita, kun lumivyöry pyyhkäisi heidät mukaansa ja tappoi neljä.

Crowley reportedly refuses to descend and help, remaining in his tent drinking tea. He is quoted in a newspaper as saying he was "not over-anxious in the circumstances...to render help. A mountain accident of this sort is one of the things for which I have no sympathy whatever".

Kangchenjungan suojelualueen lahjoitti Nepalin kuningas WWF:lle vuonna 1997. Alueella on korkea biodiversiteetti ja mm. punapandoja ja lumileopardeja. Varsinkin lumileopardit olivat erityisen suojelun tarpeessa, koska ne tapaavat saalistaa paikallisen väestön karjaa. Suojelualueprojekti keskittyikin perustamaan äitiryhmiä ja rahoittamaan lukutaitoa ja tyttöjen koulutusta. Alueen asukkaat saatiin voimakkaasti liikkeen ja ekoturismin taakse, ja 22. syyskuuta suojelualue luovutettiin paikallisten yhteisöjen johdettavaksi.

"This is a historic day for one of the world's most spectacular natural treasures," said Mingma Norbu Sherpa, Director of WWF's Eastern Himalayas Programme. "The decision shows the government's commitment to give power to local communities, especially with regard to natural resources and equitable sharing of benefits."

Tiedämme, että tämä tilaisuus päättyi murhenäytelmään. Kangchenjunga ei ole helppo jumaluus.