sunnuntaina, syyskuuta 10, 2006

Vlad Tepesin askelissa

Vlad III Tepes, Valakian ruhtinas

Vlad Tepes, Seivästäjä (1431-1476), oli melkoisen synkkä hahmo Romanian historiassa, vaikkakin häntä kunnioitetaan maassa isänmaallisena ruhtinaana, joka taisteli ottomaanien valtakuntaa vastaan koko ikänsä. Turkkilaiset muistavat hänet nimellä Kaziglu Bey, Seivästäjäruhtinas. Unkarin Sigismund otti Vladin salaiseen Lohikäärmeritarikuntaansa, ja sen jälkeen Vlad sai myös lisänimen Dracul, Lohikäärme.

Vlad joutui turkkilaisten panttivangiksi neljän vuoden ajaksi 13-vuotiaana. Jotkut arvelevat, että hänen luonteensa kieroutui sinä aikana ja hän kehitti mieltymyksen ihmisten seivästämiseen. Hänen väitettiin seivästäneen paitsi turkkilaisia myös omia alamaisiaan pelkästään huvin tuottamasta nautinnosta - jopa aterioineen uhriensa keskellä.

Aikakausi oli julma, eikä Vlad välttämättä ollut sen pahempi kuin muutkaan. Hän koki myös riittävästi vastoinkäymisiä. Hänen oma veljensä Radu meni kerran turkkilaisten puoelle ja hyökkäsi Vladin Poenarin linnaan. Vladin ensimmäinen vaimo heittäytyi linnan tornista, jottei olisi jäänyt turkkilaisten vangiksi. Kuningas Matias Corvinus vangitsi Vladin vuosiksi, mutta naitti hänelle myöhemmin oman sisarensa. Väitetään Vladin vankityrmässään huvitelleen seivästämällä hiiriä pieniin keihäisiin.

Poenarin rauniot

Pahimman häpäisynsä vanha sissi koki, kun kirjailija Bram Stoker päätti tehdä hänestä vampyyrikirjansa päähenkilön. Kiitos Stokerin Vladin nimeen liitetään useimmiten Branin linna - Draculan linna - jolla ei ole mitään tekemistä Vladin kanssa. Vladin tärkeät paikkakunnat ovat Poenarin lisäksi Sighisoaran kaupunki, jossa vielä on hänen synnyintalonsa ravintolaksi ja museoksi muutettuna. Sighisoara suunnitteli rakentaa Dracula-huvipuiston, mutta suunnitelma ei onneksi toteutunut. Karmivaa ajatella, mitä siitä olisi tullut - Dracula-kummitusjuna, punaiseksi värjättyä Dracula-jäätelöä ja niin edelleen.

Vladin syntymätalo Sighisoarassa

Snagovin luostari on paikka, johon Vlad on haudattu. Tarinoita Vladin kuolemasta on useita, mutta yhteistä niille on, että hän kuoli lähellä Snagovia ja munkit hautasivat hänet luostarikirkkoon. He olivat hänelle kiitollisia lusotarin laajentamisesta ja vahvistamisesta linnoitukseksi. Vlad myös luonteenomaiseen tapaansa lisäsi luostariin vankilan ja kidutuskammion. Snagov on toinen paikka, johon Romanian hallitus suunnittelee Dracula-huvipuistoaan. Vladin hauta on 1930-luvulla avattu. Siellä oli päättömän, kalliisti verhotun miehen jäännökset. Turkkilaiset katkaisivat Vladilta pään ja lähettivät sen Konstantinopoliin, jossa se pantiin näytteille.
Snagovin luostarikirkko

Viimeinen Vladin tärkeistä paikoista on Targoviste, jota hän piti hallintokaupunkinaan. Targoviste on tärkeä toisestakin syystä; siellä Ceausescut tuomittiin ja teloitettiin. Tällä tavoin Romanian historia kiertyy puremaan omaa lohikäärmeenhäntäänsä.

Targoviste, Curtea Domneasca - Vladin linna

3 Comments:

Anonymous Mielonen said...

Tosi kiinnostava kirjoitus, erityisesti koska luin äskettäin Elizabeth Kostovan romaanin Historiantutkija. Siinä oli pohjalla juuri Vlad Tepesin tarina. Se oli tosin vampyyrikirja, mutta mukana oli paljon viittauksia historialliseen Vlad Tepesiin. Oli kiinnostavaa nähdä vaikkapa valokuva tuosta Snagovin luostarikirkosta, joka oli yksi kirjan monista tapahtumapaikoista.

7:15 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Olen ajatellut, että täytyy olla paljon historian tapahtumia, jotka ovat taustalla nykyisellekin länsimaalaisten ja islamilaisten väliselle vihanpidolle.
En tiedä minkä uskontojen edustajia, kaikkia, Vladl seivästeli, mutta...
Tällaiset historian tarinat "kristitystä seivästäjästä" antavat perspektiiviä sille, miten pitkäaikaisia ja ajallisesti niin kaukaa ovat lähtöisin kristittyjen maiden ja muiden uskontojen (islamin erityisesti)
vihamielisyydet toisiaan kohtaan... Ennakkoluuloille on siis pitkät ajalliset perinteet, ja syyt. Me länsimaalaiset, kristityt, emme yleensä ajattele, emmekä tajua, että esim. islamilaisille olemme pitkän historiamme aikana aiheuttaneet paljon tuhoa - lähestulkoon vain vallanhimon ja tuhonaiheuttamisen itsensä tähden... Ehkä osittain islamilaisterroristijärjestöt hyödyntävätkin tätä kristittyjen historiallista julmuutta, kun he kouluttavat ja värväävät joukkoihinsa uusia jäseniä, kertomalla siitä, miten ajallisesti kauan aikaa kristityt ovat valloittaneet ja puuttuneet heidän elämäänsä? Ja, kristityt puolestaan, yrittävät olla muistamatta sitä, miten verinen on kristikunnan historia.
-Mutta olikohan nuo Vladin seivästyshommat todellisia, vai enimmäkseen pelkkää legendaa...?

Helena K
Ladies Night

6:09 ap.  
Anonymous Jussi said...

Kiitokset mielenkiintoisesta kertomuksesta.

Varmaan Dracula-puisto Romaniaan vielä perustetaan punaisine jäätelöineen. Ei köyhällä maalla ole varaa olla käyttämättä niin tunnettua ja vetovoimaista täkyä turisteille.

7:22 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home