keskiviikkona, syyskuuta 06, 2006

Kenian Delameret

Thomas Cholmondeley, tuleva kuudes paroni Delamere ensimmäisen oikeudenkäynnin jälkeen

Karen Blixen kuvaa kirjassaan "Eurooppalaisena Afrikassa" lordi Delamerea, Kenian suurinta ja kuuluisinta brittiläistä maanomistajaa. Blixenin Delamere oli kolmas paroni, Hugh Cholmondeley, Onnellisen Laakson hurjapää, joka ratsasti hevosella hotelliin ja hyppyytti sen pöydän yli astioiden särkymättä ja ampui kattokruunuja alas. Hän harrasti leijonanmetsästystä Somaliassa ja ulotti kerran matkansa Keniaan asti. Hän mieltyi maahan, osti suuria alueita lukutaidottomilta masaipäälliköiltä ja kulutti kaiken Englannissa olevan omaisuutensa saadakseen maan tuottamaan.

Hugh tuli hyvin toimeen masaiden kanssa, mutta hänen eurooppalaiset tuontieläimensä eivät tulleet toimeen Afrikan kanssa. Lopulta Hugh alkoi kasvattaa lypsykarjaa ja solmi naapureidensa kanssa sopimuksen, joka antoi heille maitotuotteiden monopolin Kenian siirtomaavallan ajalle. Hän jätti silti kuollessaan 500 000 punnan velat pojalleen, Thomas Pittille, neljännelle paronille. Thomas Pitt Cholmondeley sai Onnellisen Laakson ajoilta toisenkin perinnön isänsä velkojen lisäksi - hän nai Diana Broughtonin, joka oli keskeinen tekijä Nairobin suurimmassa skandaalissa. Dianalla oli rakkausjuttu lordi Errollin kanssa, kun tämä löydettiin ammuttuna autostaan vuonna 1941. Dianan aviomiestä Sir Jock Delves Broughtonia epäiltiin, mutta ei tuomittu. Seurasi avioero ja Dianan avioliitto Delameren kanssa.

Viidennen paroni Delameren, Hugh Georgen, aikana vaaleanpunaisen samppanjan juonti on ohi. Kenian valkoiset ajavat vanhoilla jeepeillä ja pelkäävät lisääntyvästi masaita, jotka ovat katkeroituneet maan menetyksestä. Daniel Arap Moin hallinto on korruptoitunutta, poliisivoimat heikkoja, ja valkoisia murhataan. Vuonna 2005 kuivuus aiheutti nälänhädän, joka lisäsi poliittista levottomuutta. Tämä tausta selittää Honourable Thomas Cholmondeleyn, tulevan kuudennen paronin, nykyistä tilannetta.

Soysambu on Delamerein isoin maatila Keniassa (muitakin on). Tuleva perijä, Thomas, ei ole maatilan ympäristön asukkaiden suosiossa. Hänen sanotaan vuosia pahoinpidelleen ja peloitelleen ihmisiä, jotka keräävät polttopuita hänen mailtaan. Soysambu on 40 000 hehtaarin alue, jolla Cholmondeleyt ovat suojelleet villieläimiä. Masai-riistanvartija, Samson ole Sisina, oli kuullut huhuja Delameren henkilökunnan harrastamasta salametsästyksestä. Hän lähti maatilan alueelle tutkimaan asiaa kahden muun riistanvartijan kanssa. He löysivät joukon Soysambun maatyöläisiä teurastamasta puhvelia ja yrittivät pidättää nämä. Paikalle ratsasti Thomas Cholmondeley ja ampui Sisinan. Hänet pidätettiin ja häntä syytettiin murhasta.

Kenian yleinen syyttäjä peruutti syytteet ja ilmoitti vakuuttuneensa, että Hon. Thomas oli toiminut itsepuolustukseksi. Riistanvartijat olivat siviiliasuisia ja Thomas sanoi uskoneensa heidät aseellisiksi ryöstäjiksi. Ratkaisu nostatti raivoa ja katkeruutta masaiden parissa. Daniel arap Moi erotti myöhemmin yleisen syyttäjän - sen väitettiin johtuneen Cholmondeleyn jutun huonosta käsittelystä.

Kohu ei ehtinyt vaimeta, kun tänä keväänä Thomas ampui maatilallaan toisen mustan miehen. Robert Njoya Mbugua oli salametsästämässä Soysambun mailla kahden ystävänsä ja kuuden koiran kanssa. He olivat saaneet virittämästään ansasta impala-antiloopin, kun paikalle osui Hon. Thomas ystävänsä kanssa. Cholmondeley ampui Robert Njoyan.

“The Delameres were the ones who stole our land in the first place,” said William ole Ntimama, a Masai member of Parliament. “And now look at us. We’ve become part of the wildlife.”

HOn. Thomas Cholmondeley on ollut toukokuusta asti vankilassa. Tuomio luettaneen 25. syyskuuta. Thomas sanoo tämänkin olleen itsepuolustusta; salametsästäjät olivat laskeneet koiransa irti. Hän ampui kaksi koiraa ja Robert Njoyaa lantioon. Tämä kuoli ennen kuin hänet saatiin sairaalaan. Njoyan ystävät sanovat, että he eivät edes nähneet Cholmondeleytä ennen kuin tämä ampui. Vakava piirre jutussa on, että Cholmondeley käytti rynnäkkökivääriä - tosin jotkut valkoiset sanovat, että he eivt mene edes nukkumaan ilman norsupyssyä.

Oikeuden ratkaisulla on poliittista merkitystä. Salametsästäjä Njoyan hautajaisissa oli 1500 surijan lisäksi useita poliittisia hahmoja.

The case seems to be hitting many of Kenya’s sore spots — land, violence, corruption, the illegal game trade and, of course, race.

“It’s very sexy when a white man gets in trouble,” said Maina Kiai, chairman of Kenya’s human rights commission. “We still have this inferiority complex and get a thrill out of seeing a white man in a powerless position.”


Mielenosoittajat vaativat boikottia Delameren maitotuotteille