sunnuntaina, lokakuuta 22, 2006

Araratista Nimushiin

Ararat-vuori

Kirjoitin Nooan arkista viime vuonna, mutta aihe on koko ajan esillä Internetin keskustelupalstoilla, joten se jaksaa kiinnostaa minuakin.

Jätän sivuun kaikki mielenkiintoiset aiheet siitä, miten kaikki eläimet mahtuivat arkkiin, kuka loi lannan ja niin edelleen. Kummastelen vain sitä, miten arkin oletetaan päätyneen juuri Araratille?

Ararat on Euroopan korkein vuori (5165 metriä) ja Turkin, Armenian ja Iranin rajamaastossa. Se on toimiva tulivuori, joka purkautui viimeksi vuonna 1840. Ensimmäinen kysymys on siis, miten Nooan melko huonosti merikelpoinen rakennelma olisi päätynyt tänne, tavattoman kauas Kaksoisvirranmaasta? Ensimmäinen järkevä teoria on, että Nooa ei lainkaan purjehtinut Araratille. Varhaiset tekstit aiheesta kirjoitettiin pelkillä konsonanteilla. Ei siis "Ararat" vaan "rrt". Nimi voisi olla Urartu. Urartu oli valtakunta, joka syntyi Araratin tienoille heettien jälkeen, noin 900 eKr. Se on liian myöhään Nooaa ajatellen, mutta sana "urartu" tarkoittaa myös "pohjoista maata" tai "kaukaista paikkaa".

Milloin Nooa purjehti? Tulvaan kirjaimellisesti uskovista ei ole paljon apua. Yksi oppinut selittää, että tulva tapahtui tasan 6000 vuotta siitä, kun Aatami tuli täysi-ikäiseksi 20 vuoden iässä. Jos tähän liittää piispa James Ussherin laskelman maailman luomisesta vuonna 4004 eKr (23. lokakuuta kello 9 aamulla), saadaan tulokseksi, että tulva tulee tapahtumaan vuonna 2026 ja koko tarina on profeetallinen. Pidättäkää hengitystänne.

Toinen laskelma tuo tulvan päivämääräksi 2448 eKr. Nyt alamme päästä asiaan. Tietysti matkassa on pikku mutka. Jos tulva oli maailmanlaajuinen, sen piti peittää myös Mount Everest. Tähänkin on selitys, mutta se sotkee koko maantieteen ja tekee arkin maihinnousupaikasta aika akateemisen kysymyksen. Selityksen mukaan nimittäin Jumala otti asiakseen nostaa vuoret ja upottaa meret vasta tulvan jälkeen. Silloin olisi mahdotonta päätellä, mikä vuori arkin alta putkahti ilmoille.

Jos silti pidämme kiinni normaalista maantieteestä, laskelma ajasta noin 2500 eKr sijoittaa tulvan suunnilleen niihin aikoihin, jolloin Gilgamesh koki tulvan. Eli alamme puhua järkeä.

Sumerilaiset hallitsivat Mesopotamian eteläosaa 4000 - 3000 eKr. Heidän kuningasluettelossaan mainitaan seitsemän kuningasta "ennen tulvaa".

The ancient Sumerian king list recounts the early dynasties. Like many other archaic lists of rulers, it may include legendary names. It describes a series of 7 pre-diluvian kings, before getting to Ubar Tutu, king of Sharrupak, who according to later stories was the person on whom the tale of Noah was originally based.

The kinglist continues

"After the flood had swept over, and the kingship had descended from heaven, the kingship was in Kish."


Kish on aivan Irakin eteläosassa. Jos tulva tapahtui täällä (kuten on loogista; kahden ison joen yhtymäkohta on altis tulvavesille), matka johonkin Araratille on lähinnä mieletön. Gilgamesh-eepoksessa mainitaan arkin pysähtyneen Nimush- (tai Nisir-)vuorelle. Tällaista vuorta ei ole. Sanan selitys on joko vuori tai kukkula; se voi myös tarkoittaa "kätkettyä", "salaista" tai "saavuttamatonta". Sanan voi myös kääntää merkitsemään temppelivuorta, zikkuratia.

Jos kuitenkin haluaa hakea arkkia joltakin upealta vuorelta, niin Zagros-vuoret ovat ne, jotka näkyivät Sumeriin. Korkein huippu on Dena-vuori, 5098 metriä. Ei paljon häviä Araratille. Miksi retkikuntia ei voisi lähettää Denalle? Se ei ainakaan ole tulivuori.

Dena-kuh

4 Comments:

Anonymous Mika said...

Ron Wyatt oli hassu Arkkimies (http://fkf.net/RonWyatt/nooan/index.html). Ja löysi suuren osan Raamatun mysteereistä muutenkin.

11:16 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Euroopan korkein vuori....Ararat ?

1:51 ip.  
Blogger Mette said...

Jos Turkki kuuluu Eurooppaan.

7:53 ap.  
Blogger Jyri said...

Ararat jää kyllä maantieteellisen Euroopan rajana yleisesti pidetyn Mustameri-Kaukasus-Kaspianmeri linjan eteläpuolelle ja selkeästi Aasian maanosan puolelle joten ei tuota minusta kyllä voi laskea Eurooppalaiseksi pinnanmuodoksi vaikka Turkki ehken liittyisikin joskus eurooppalaiseen poliittiseen järjestelmään.

7:42 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home