lauantaina, lokakuuta 07, 2006

Perun muinaiset koirat

Chiribaya-koiran muumio

Perun Chiribaya-kulttuurin (vuosina 900 - 1350) hautausmailta on poikkeuksetta löydetty ihmishautojen välistä muumioituneiden koirien hautoja. Koirat ovat pentuja tai täysikasvuisia ja kuolleet luonnollisesti - niitä ei ole uhrattu. Monet on kääritty peitteisiin ja niiden mukana on haudattu ruokaa. Tähän mennessä on löydetty 82 koirahautaa.

Chiribaya-kulttuuri kukoisti ennen inkoja. Se oli maanviljelyskulttuuri, joka laidunsi laamoja. Löytyneitä koiria on alettu kutsua Chiribaya-paimenkoiriksi, koska niiden arvellaan paimentaneen laamalaumoja. Egyptiä lukuunottamatta maailmasta ei ole löydetty muumioituneita koiria, vaikka Chiribaya-koiria ei ole kääritty muumiositeisiin tai muuten käsitelty, ne ovat muumioituneet kuivassa erämaan hiekassa.

Perussa on monia koirarotuja, jotka on tuotu sinne espanjalaisten mukana tai myöhemmin. Chiribaya-paimenkoirilla saattaa olla eläviä jälkeläisiä. Perun eteläisissä laaksoissa on hyvin samankaltaisia koiria. Ne muistuttavat pientä kultaista noutajaa, niillä on pitkä, beigen värinen turkki ja lyhyt kuono. Tutkijat aikovat tehdä DNA-kokeita nähdäkseen, ovatko Abbdul ja sen rotutoverit Chiribaya-koirien jälkeläisiä.

Toinen Perun alkuperäisistä koirista on Perun karvaton koira. Inkaylimykset kasvattivat niitä ja arvostivat niitä suuresti. Suojellakseen koiria auringolta he kasvattivat niitä samoissa luolissa, joissa viljelivät orkideoja ja päästivät ne ulos vain yöksi. Sen vuoksi koiria kutsuttiin "Inkaorkideoiksi" tai "kuunkukkakoiriksi". Toisten tietojen mukaan kuunkukkakoiria käytettiin viestinviejinä, ksoka ne olivat tavattoman nopeita. Tätä rotua saa Suomestakin. Koirien alkuperästä on kiistelty, mutta ainakin Perun asiantuntijat ovat nyt hyväksyneet, että rotu on 2000 vuotta vanha - koirien esi-isät tulivat alkuperäisten asuttajien mukana Beringin salmen yli. Perun karvattomien koirien lähisukulaisia ovat Meksikon karvattomat koirat, Xoloitzcuintle, joita atsteekit rakastivat.

Abbdul, Chiribaya-paimenkoira?

Kiitokseni vinkistä Memoria Volatilis -blogille.