perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Mustat, siniset ja valkoiset tiikerit

Valkoisen tiikerin pentuja kiinalaisessa eläintarhassa

Tiikerin värimuunnoksista valkoinen tiikeri on yleinen eläintarhassa. Niitä on hankittu raskaalla sisäsiitoksella, koska tiikerin värimuunnokset ovat kaikki väistyvien geenien aiheuttamia. Kiinassa on kanta, jonka perimä on Amurin tiikeri. Myös Amerikan eläintarhojen tiikereissä on perimässä valkoista Amurin tiikeriä; kantaisä oli Tony, joka saattoi myös olla raidattomuuden aiheuttavan geenin kantaja. Tuloksena on, että jotkin valkoisista tiikereistä ovat täysin valkoisia, toisissa erottuu selvemmin tai huonommin raitoja.

Useimpien valkoisten tiikerien kantaisä on Bengalin tiikeri Mohan, joka vangittiin Intiassa pentuna vuonna 1951. Valkoisuus on saatu esiin ja säilymään siittämällä Mohanin jälkeläisiä keskenään. Sisäsiitos on aiheuttanut myös geneettisiä häiriöitä. Monilla valkoisilla tiikereillä on selkäranka- tai käpälävikoja, munuaisvikoja, kierosilmäisyyttä ja nykeröneniä.

Todellisia albinotiikereitä on joskus nähty luonnossa. Vuonna 1922 Intiassa nähtiin (ja ammuttiin) kaksi albinotiikeriä. Ne eroavat valkoisista tiikereistä punasilmäisyytensä perusteella. Kun tiikerit olivat yleisiä Aasiassa, valkoisia tiikereitä (albinoja tai valkoista värimuunnosta) esiintyi yleisesti. Niihin kohdistettiin erilaisia uskomuksia. Kiinassa valkoinen tiikeri oli jumala Baihun inkarnaatio. Jaavalla ylhäiset uskoivat olevansa valkoisten tiikereiden jälkeläisiä.

Mustia tiikereitä on pidetty taruna, mutta niistä on aitoja näköhavaintoja. C.T.Bucklandin kertomusta mustasta tiikeristä vuonna 1846 on epäilty - mustia leopardeja on usein väitetty mustiksi tiikereiksi, ja yhdessä tapauksessa kyläläisten ampuma musta tiikeri osoittautui karhuksi. Lontoon eläintarhassa 1700-luvulla ollut musta tiikeri ja toinen, Napoleonille lahjoitettu, olivat melko varmasti leopardeja. Vuonna 1913 ja 1915 Intiassa on kuitenkin ammuttu todellisia mustia tiikereitä. Eräs mustalta näyttävä värimuunnos on tiikeri, jolla on hyvin leveät mustat raidat ja tuskin yhtään vaaleaa väriä raitojen välissä. On nähty myös tummanruskea tiikeri, jolla oli mustat raidat. Musta värimuunnos esiintyy muissakin kissapedoissa; sen aiheuttaa melanismi, samanlainen ilmiö kuin albinismi.

Sinisiä tiikereitä on nähty Fujianissa, Kiinassa. Metodistilähetyssaarnaaja Harry Caldwell harrasti tiikerinmetsästystä. Hän kuvasi vuonna 1910 näkemänsä sinisen tiikerin. Tällä värimuunnoksella on tummat siniharmaat raidat ja vaalean siniharmaa vatsapuoli. Värit muistuttavat venäjänsinistä kissaa. Sinisiä tiikereitä on nähty erityisesti Fujianissa, jossa asukkaat pelkäsivät niitä ja pitivät niitä ihmissyöjinä.

Ei liene jäänyt lukijoilta huomaamatta, että lukuunottamatta valkoisia tiikereitä, joita eläintarhat suosivat (niistä saa kauniita julisteita), harvinaisista värimuunnoksista on raportoitu niitä ammuttaessa. Niinpä niitä ei todennäköisesti tavata enää vapaudessa; tiikereiden harvinaistuessa poikkeavat geenit ovat hävinneet. Toisaalta, niin häviävät meidän elinaikanamme normaalitkin tiikerit. Sanokaa edes hyvästi, kuten eräs luontofilmi sen ilmaisi.