tiistaina, tammikuuta 02, 2007

Muranon Segusot

Archimede Seguson lasitöitä

Suomi on oikeutetusti ylpeä lasitaiteilijoistaan, mutta maailmalla Muranon lasi on tunnetuinta - ollut jo vuosisatojen ajan. Hyvä esimerkki Muranon lasitaiteilijoista on Seguson suku. Archimede Seguso (1909 - 1999) aloitti lasinpuhaltajana 14-vuotiaana. Hän oli poikkeuksellinen esimerkki taiteilijasta, joka suunnitteli lasityönsä ja puhalsi ne itse - hän työskenteli lasiuunin ääressä kuolinpäiväänsä saakka. Seguson suku oli puhaltanut lasia Muranossa 1500-luvulta asti.

Kun John Berendt haastatteli Archimedea vuonna 1996, tämä oli rikkonut välinsä poikansa Giampaolon kanssa. Giampaolo oli perustanut isänsä liikkeen Veteria Archimede Seguson kanssa kilpailevan yrityksen ja suvun välit olivat katkenneet niin pahasti, että Giampaolon äiti palautti pojalleen avaamattomina onnittelukortitkin. Tällaiset välirikot eivät ole Muranon suvuissa epätavallisia - kun Ranska 1600-luvulla värväsi Muranosta lasityöläisiä uusiin peilitehtaisiinsa, heidän peräänsä lähetettiin salamurhaajia.

Giampaoloa ei sentään yritetty murhata, ja hänen pyrkimyksensä välit rikkoessaan oli kehittää edelleen isänsä perinteistä lasitaidetta. Siinä hän onnistui - tällä hetkellä Giampaolo Seguso on maailman johtavia lasitaiteilijoita, jonka työt ovat näytteillä maailman taidegallerioissa.

Olen käynyt Muranossa ja myönnän, että turisteille myytävä tavara on pääosin mautonta, värikästä rihkamaa, jolla keritään uhrit nahkaa myöten (eräs amerikkalainen vertasi Muranon liikeitä lampaankeritsemisvajoihin). Parhaiden taiteilijoiden, kuten Segusojen, työt voittavat kuitenkin herkkyydessään kaiken muualla valmistetun.


Giampaolo Seguson lasimaljakko, jonka jakaa kahtia filigraaniverkko