maanantaina, joulukuuta 18, 2006

Jeesus Kashmirissa


Tämä pitäisi oikeastaan kirjoittaa pääsiäisenä, mutta se ei taitaisi olla ihan sopivaa. Joka tapauksessa Intiassa elää sitkeä usko, että Jeesus ei kuollut ristillä, vaan käveli Intiaan, eli vanhaksi, meni naimisiin ja sai useita lapsia ja haudattiin lopulta Srinagariin, Kashmiriin. Hänet tunnetaan siellä nimellä Yuz Asaf.

Erityisesti tätä uskoa pitää yllä Ahmadi- tai Ahmadiyya-lahko. Vuonna 1889 Mirza Gulam Ahmad julistautui profeetaksi. Yksi hänen opetuksistaan koski Jeesusta. Ahmadilaiset vaikuttavat yhä Pakistanissa, mutta he ovat jakautuneet kahteen lahkoon. Pakistanin hallitus ei pidä heistä erityisemmin. Jeesuksen suhteen erimielisyyttä ei synny; islam ei usko Jeesuksen ylösnousemukseen, joten heille sopii uskoa vapaasti, että tämä vaelsi Intiaan kuolemaan.

Intiassa on yllättävä määrä Raamatun hahmoja. Sri Lankasta löytyvät Aatamin jalanjäljet, mutta Pohjois-Intia on vannonut nimiinsä suurimman määrän tärkeitä hahmoja:

Jesus is by no means alone among Biblical personalities to be connected with journeys to the East: Moses, Noah, Mary, Joseph, Aaron and even Jesus’s donkey all have ascribed burial places in the region. (Forteian Times)

Erikoisin tarina koskee Jeesuksen aasia. Kukaan ei ole maininnut, onko se sama aasi, joka vei Pyhän Perheen Egyptiin, vai se, joka kantoi Jeesusta palmusunnuntaina. Joka tapauksessa neitsyt Maria kulki Jeesuksen mukana Intiaan. Hän ratsasti kyseisellä aasilla, mutta Kashmirin vuoristossa aasiparka kupsahti uupumukseen. Se haudattiin juhlallisesti vuorelle ja paikallisten sanotaan palvoneen sen hautaa viime aikoihin asti.

Kashmir ei ole ainoa paikka Aasiassa, johon Jeesus liitetään. Hänen väitetään parantaneen kuninkaan Nisibisissä, Turkissa, ja Koillis-Afganistanissa on lahko, joka katsoo periytyvänsä Jeesuksesta.

In eastern Pakistan, next to Kashmir, there is further support for these traditions. There one may find the tomb of Mary on a hilltop just outside a small town called Murree or Mari. The grave is called Mai Mari da Asthan, which means "the final resting place of Mother Mary."31 Her tomb faces east-west, as in Jewish custom, rather than north-south as in Islamic custom. Thus some evidence does exist to indicate that Mary made it at least this far in their travels and had traversed with Jesus over much beautiful high country of Afghanistan and Pakistan, in support of the Quran verse that hints at this.

Pistäpä paremmaksi, Dan Brown!

Jeesuksen hauta Srinagarissa

1 Comments:

Anonymous Jussi said...

Hyvää Joulua sinulle Mette.

6:10 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home