torstaina, marraskuuta 30, 2006

Luolakarhun klaani

Chauvetin leijonia

Kun Lascauxin luolamaalaukset löydettiin vuonna 1940, maailma olisi mennyt korvalleen ällistyksestä, jos se sodalta olisi ehtinyt. Kun luolaa alettiin tutkia, se todella ällistytti. Täydellistä taidetta 17 000 vuoden takaa!

Chauvetin luola löytyi vuonna 1994. Se ei ole herättänyt suurtakaan kohua, vaikka olisi aihetta. Chauvetin maalaukset ovat 35 000 vuotta vanhoja, ajalta ennen viimeisintä suurta jääkautta. Maalaukset ovat silti yhtä vaikuttavia kuin Lascauxin.

Chauvetin ajanmäärityksestä kiistellään, koska näin täydellisten töiden ei haluta uskoa olevan niin vanhoja. Radiohiiliajoitukset ovat epävarmoja; tarvittavia näytteitä on vaikea saada riittävässä määrin. Teoksia ei haluta turmella kaapimalla. Useimmat tutkijat hyväksyvät kuitenkin ajoituksen.

"Chagallin hevoset" Chauvetin luolasta

Eräs todiste on kuvien eläimistö. Chauvetissa on runsaasti luolaleijonia, joita jääkauden jälkeisissä maalauksissa ei enää esiinny. Yhdessä maalauksessa on leopardi - ainoa tunnettu Euroopan luolamaalauksissa.
Chauvetin syvimmässä luolassa on Chauvetin Venus:

It is on this hanging outcrop that the Venus and the Sorcerer are drawn in black charcoal. The black pubic triangle of the Venus is at eye level and seems to be the heart of the composition. It is shaded in with black pigment. The white vulva slit appears to have been done later with a pointed tool and is clearly indicated by a vertical line incised strongly enough to cut through both the black pigment and the yellow surface film of the rock. The legs, with plump thighs, finish in a point with the feet not shown.

Merkittävin piirre Chauvetin kalliopiirroksissa on kuitenkin riistaeläinten puute (paitsi hevosia) ja isojen ja vaarallisten eläinten esiintyminen. Luolassa on kaikkiaan 55 luolakarhun kalloa, joista ainakin yksi on asetettu kivikorokkeelle kuin alttarille. Erikoisia tekniikoita on kokeiltu. Kadessa työssä eläimen kuva on tehty kämmenen jäljillä.

The hand prints suggest the shape of a bison or rhino. Team members Dominique Baffier and Valérie Ferrugio determined that one person, standing about five feet ten inches tall and using just the right hand to apply pigment, painted the entire panel. A computer reconstruction confirms their hypothesis

Luolakarhut, leijonat, mammutit ja sarvikuonot esiintyvät 63% piirroksista - suurin määrä vaarallisia eläimiä tunnetuissa luolissa. Useimmat maalaukset on tehty 30 000 - 32 000 vuotta sitten. 25 000 - 27 000 vuotta myöhemmin luolassa on jälleen vierailtu. Kävijät ovat jättäneet soihdun jälkiä maalausten päälle. Luolasta löydetyt lapsen jalanjäljet voivat kuulua tälle myöhemmälle ajalle. Vierailu esi-isien pyhäkössä ennen kuin jää karkotti ihmiset? Luolakarhun klaanin temppeli?

Chauvetin maalarin kädenjälki

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Muistan lukeneeni, että ne luolien osat joissa on maalauksia ovat akustisilta ominaisuuksiltaan hyviä.

Ilmeisesti ne ovat olleet jonkinlaisia temppeleitä.

Luolaleijonista olen nähnyt ristiriitaisia väitteitä: joidenkin mukaan kyseessä on aasianleijonan alalaji, toisten mukaan taas oma lajinsa, joka kuoli sukupuuttoon n.10 000 vuotta sitten. Euroopassa oli leijonia vielä 2000 vuotta sitten, mutta ne olivat ilmeisesti nykyisen leijonan kanssa samaa lajia.

Pohjois-Amerikassa oli oma leijonalajinsa:Panthera Atrox. Se oli samaa kokoluokkaa siperiantiikerin kanssa ja kuoli sukupuuttoon jääkauden jälkeen.

Mielenkiintoinen tuo leopardinkuva. En ole koskaan kuullut mitään viitteitä siitä, että leopardeja olisi ollut Turkkia tai Afrikan pohjoisrannikkoa likempänä. Sinänsä täysin mahdollista, leopardi kun on ilmeisen sopeutuvainen eläin.

12:03 ap.  
Blogger Brim said...

Kun ensimmäisen kerran kuulin tuosta paikasta 15-vuotiaana, olen sen jälkeen aina halunnut päästä käymään siellä. Rantalomista en juuri välitä, vaikka olosuhteiden pakosta olenkin joutunut nahkaani polttamaan, mutta historialliset kohteet saavat aina sieluni laulamaan.

4:18 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home