maanantaina, tammikuuta 22, 2007

Suuret silmät

Tiedämme psykologiasta, että mitä voimakkaampi ärsyke on, sitä tehokkaampi. Ihmisen voimakkaimpia ärsykkeitä on katsekontakti. Viimeistään kolmen kuukauden iässä vauva reagoi katseeseen, ja äiteihin tehoavat vauvan suuret silmät. Itse asiassa kaikilla eläimillä on poikasina suuremmat silmät kuin varttuneina, ja ne tehoavat ihmisiin yhtä hyvin kuin omankin lajin lapset - ajatelkaa kissanpoikaa.

Tätä vaikutusta on käytetty hyväksi sentimentaalisessa taiteessa - yllä oleva kuva on Bartolome Esteban Murillon. Murillon kerjäläislapset ovat nykymaun mukaan sietämättömän sentimentaalisia, Yllä oleva kuva Jeesus-lapsesta (vai onko siinä nuori Johannes Kastaja?) karitsoineen on viattomuuden perikuva.

Toivottavasti animen harrastajat suovat anteeksi, että rinnastan nämä kaksi silmäparia. Vasemmalla oleva edustaa kitschiä, jota jokainen on varmaan nähnyt myytävän erilaisilla seinänvieruksilla. Oikein tehokkaassa kuvassa lapsi itkee (kuten alla oikealla). Anime (ja yleensäkin japanilainen tyyli) on omaksunut samat suuret, surulliset silmät.

Monet herkistyvät ajatellessaan hyviä alieneja, jotka tulevat ja pelastavat Maan. Olisiko erään tuntemattoman taiteilijan logoksi muuttama kuva (vasemmalla) syypää? Ensimmäisen kerran tämän tyyppinen alien esiintyi Whitley Strieberin kirjan "Communion" kannessa vuonna 1985, ja se ohitti heti suosiossa kaikki pienet vihreät miehet.

Vauvat, kissanpennut ja olennot tähtien takaa - kaikki he katsovat meitä. Ehkä ei ole mitään hävettävää siinä, että ostaa katumyyjältä itkevän orpolapsen ja ripustaa seinälleen? Se on meillä geeneissä.