sunnuntaina, helmikuuta 12, 2006

Uusi tuho uhkaa


Uutistoimistoilla on tapana unohtaa isotkin jutut, kun niistä on kulunut jonkin aikaa. Tällä hetkellä viime lokakuinen Muzaffarabadin maanjäristys on jäänyt muiden uutisten jalkoihin. Pakolaisia on asutettu tilapäisiksi tarkoitettuihin asumuksiin. Nyt heitä uhkaa uusi vaara.

Maanvyörymä tukki laakson kaupungin yläpuolelta. Vyörymän yläpuolelle on muodostunut Hattian Balaksi kutsuttu järvi. Jos järven vesiä ei saada juoksutetuksi viimeistään ennen ensi kesän monsuunikautta, sen vedet voivat purkautua laaksoon hirveällä voimalla ja huuhtoa mennessään lähes 300 000 lohkareista ja galvanoidusta pellistä rakennettua suojaa, yli 800 000 telttaa ja kaikki niiden asukkaat. Ongelmana ei ole ainoastaan padon reunan yli vuotava vesi, vaan lohkareista, sorasta ja jäästä muodostuneen padon heikko rakenne; vesi voi syödä tiensä sen perustusten alle, jolloin ihmisten yli vyöryy koko lohkarepato tulvaveden mukana valtavana 250 metriä korkeana syöksytulvana. Useimmat pakolaisryhmittymät ovat asettuneet veden luonnollisten uomien äärelle ja nämä toimisivat kouruina, joihin vesi ohjautuisi.

Järven keräytymistä on kyllä seurattu. Tammikuussa sen raportoitiin olevan 150 metriä syvä ja 1,2 km pitkä. Asiantuntijat alkavat huolestua vakavasti ja moittivat Pakistanin hallitusta siitä, että tilannetta vain seurataan.

The Pakistani army and the country's Geological Survey, which invited the two scientists to the region to assess the risk, say they are aware of the situation and have pledged to keep an eye on rising water levels in the Hattian lake, and a smaller, second one forming nearby.
Toivottavasti emme joudu lukemaan uudelleen etusivun otsikoista nimeä Muzaffarabad.

Kartta esittää aluetta silloin, kun järvi alkoi muodostua ja sitä alettiin tarkkailla