perjantaina, maaliskuuta 10, 2006

Benjamin Franklin House

Benjamin Franklinin syntymästä on tänä vuonna kulunut 300 vuotta. Vuosipäivän kunniaksi Lontoossa on avattu "Benjamin Franklin House" Craven Streetillä. Talo on ainoa Benin asuinpaikoista, joka vielä on jäljellä. Se oli jäänyt rottien leikkipaikaksi, kun Mary Ponsonby keksi 80-luvulla idean tehdä siitä Benjamin Franklin -museo. Idea toteutui tammikuussa. Lontoossa kävijöiden kannattaa varmaan käydä tutustumassa tähän museoon - sen pitäisi olla erikoinen kokemus. Kävijät ottaa vastaan Meg Faragher pukeutuneena Polly Stevensoniksi, Benjaminin vuokraemännän tyttäreksi. Museon jokainen huone on kalustettu Benjaminin aikojen tapaan edustamaan jotakin hänen uransa ja harrastustensa aihetta.

Talossa asui toki muitakin kuin Franklin. Siellä asustivat vuokraemäntä, Polly aviomiehineen ja jaksoittain useat Benin sukulaiset ja ystävät. Ben kehitti talon työhuoneessa uraauurtavan uunin, joka kulutti vähemmän polttoainetta, luonnosteli Yhdysvaltain itsenäisyysjulistusta ja viihdytti useita ajan suurmiehiä, kuten tohtori Johnstonia ja James Boswellia. Hän myös järkytti naapureita ottamalla joka päivä ilmakylpyjä ensimmäisen kerroksen ikkunassa täysin alastomana.

Craven Street 36 oli Benjamin Franklinin koti lähes 20 vuotta. Yksi Benin ajan pub on vielä jäljellä (Ship and Shovel). Craven Street taitaa muutenkin olla kiinnostava paikka; sen varrella asusti Benjaminin aikaan kelloseppiä ja nykyäänkin naapuritalossa on ainakin yksi Lontoon kuuluisista vaattureista, John Dodson.