keskiviikkona, maaliskuuta 08, 2006

Imelda Marcos

Imelda Marcos, Teräsperhonen, on hämmästyttävä nainen. Hän on kuin Ranskan Ludvig XVIII, josta sanottiin, että hän ei unohtanut mitään eikä oppinut mitään. Kuten Ludvig, Imelda pyrkii sisukkaasti takaisin valtaan; toistaiseksi hän ei ole onnistunut, mutta pitkälle on päässyt.

Imelda Marcos syntyi 1929 ja hänestä tuli Miss Manila 1953. Vuonna 1954 hän meni naimisiin Ferninand Marcosin kanssa ja hänestä tuli 1965 Filippiinien Ensimmäinen Lady. Yhdessä Ferdinandin kanssa hän lypsi Filippiinit kuiviin ja mm. murhautti Aquinon. Vuonna 1986 Marcos hävisi vaalit ja entinen presidenttipari joutui pakenemaan Havaijille, missä Ferdinand pari vuotta myöhemmin kuoli. Kansa juhli presidentin palatsissa. Silloin Imeldan kuuluisat kengät ensi kertaa esiteltiin yleisölle.

Yllättävästi Imelda pyrki Filippiinien presidentiksi 1992. Hän hävisi vaalit, mutta 1995 hänet valittiin eduskuntaan. 2001 hänet vangittiin ja tuomittiin korruptiosta. Hän on kuitenkin taistellut syytteistä oikeudessa ja näyttää voittavan juttunsa.

Kaiken tämän jälkeen Imelda elää rikkaudessa yhdessä Manilan kalleimmista kiinteistöistä (34. kerroksessa, hyvä näköala kaupungin yli). Kenkänsä hän on pannut näytetille perustamaansa kenkämuseoon.

"This museum is making a subject of notoriety into an object of beauty," Mrs Marcos told reporters.

Kenkien lisäksi Imelda pani alkuaan näytteille myös Ferdinandin; hän rakennutti mausoleumin, jonka keskipisteenä oli pakastettu aviomies. Imelda ei kuitenkaan maksanut sähkölaskua ja Ferdinand suli pois. Imerlda lausahti 1998:

"If you know how rich you are, you are not rich. But me, I am not aware of the extent of my wealth. That's how rich we are."

Nyt hän kuitenkin on mielestään köyhä nainen. Hän omistaa vain melkoisen määrän miljoonia - kukaan ei tiedä, miten paljon, vaikka kaikki kovasti yrittävät ottaa selvää, ison pinon aitoja maalauksia Michelangelosta Picassoon ja enemmän kenkiä kuin maanpaon aikana.

"I probably have more now. Everywhere I go, the people give me shoes. I'll end up having more than what they stole from me. I am such an optimist. I believe I'm in heaven."

Hänen lakimiehensä selittää, että Imeldan köyhyyttä ei pidä ottaa samoin kuin muiden ihmisten:

"You have to realize that when Mrs. Marcos talks about being poor, she does not mean poor like you or I. She is being relative, compared to the life she used to lead before."
Presidnettiyden aikana Imelda lähti kerran New Yorkiin ostamaan kiinteistöjä. Hänelle tarjottiin Empire State Buildingia, mutta se oli hänestä liian silmiinpistävä. Hän osti pari muuta pilvenpiirtäjää. Ne on kaikki menetetty oikeusjutuissa. Nyt hän suunnittelee rakennuttaa tunnelin Leyten halki ja perustaa tehtaan, joka erottaa deuteriumia merivedestä. IMelda on tuhoamaton, koska hänellä on Jumala puolellaan. Kuten hän itse sanoo:

"I am poor not only in material things but in the truth. But I believe the truth will prevail. The truth is god and if you are on the side of truth and god who can stand against."