torstaina, maaliskuuta 02, 2006

Karachin väkivalta

Normaalia Karachin väkivaltaa

Karachissa Pakistanissa räjähti taas. Uutisiin tulee koko ajan tietoja Karachista - milloin pommit räjähtelevät mopojen kyydissä, milloin autojen, tai sitten poltetaan junia, moskeijoita, temppeleitä...

MIksi Karachi on niin väkivaltainen? Kaupungin väestörakenne voi olla hyvä lähtökohta. Karachi on 100 vuodessa kasvanut 400 000 asukkaan satamakaupungista 14 miljoonan asukkaan megapoliksi.

Currently, Karachi is counted as one of the largest megacities of the world.

Aikoinaan Kalkutalla oli tämä maine. Dan Simmons kutsui sitä kirjassaan "Kalin laulu" kaupungiksi, jonka ongelmat parantaa vain keskikokoinen atomipommi. Nyt Karachi on vieläkin hankalammin käsiteltävä yhteisö. Hallitseva väestöryhmä ovat Intiasta maan itsenäisyyden yhteydessä paenneet muslimit, mujahirit, ja heidän jälkeläisensä. Seuraava ryhmä ovat punjabit, jotka ovat hinduja. Kaupungissa on myös miljoonia pakolaisia eri maista, mm. yli miljoona afgaania. Lisäksi väestö on nuorta:

Males form 53.7% of Karachiites. 37.6% of which are under the age of 15. 4.4% are older than 50. 22.1% of the city's population are migrants from other places.

Ei ihme, että väkivalta on Karachissa arkipäivää. Kaupunki on räjähtävämpi kuin Dan Simmonsin keskikokoinen atomipommi. Atomipommi vaatii sentään sytyttimen. Karachi sytyttää itse itsensä.

1 Comments:

Blogger JM said...

Lauletaan karachilaisten kanssa: We shall overcome.

9:02 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home