lauantaina, helmikuuta 18, 2006

Fredonia

John Dunn Hunter

Amerikan historiassa on kiehtovia jaksoja. Teksasin muotoutuminen Meksikon alueesta osaksi Yhdysvaltoja on sarja hämmästyttäviä tapahtumia. Alamo taitaa olla ainoa hyvin tunnettu (?), mutta Fredonian tasavallan kapina on vähemmän tuttu.

Vuonna 1825 Hayden Edwards teki sopimuksen Meksikon hallituksen kanssa ja asutti 800 perhettä Teksasin alueelle.

[Vuonna 1826] The Mexican government canceled Hayden Edwards contract to settle 800 families in East Texas because he was forcing settlers, both Anglo and native Hispanics, to move or pay him for their land. In response to the cancellation, Edwards made an alliance with Cherokee Indians and declared the "Republic of Fredonia" independant of Mexico.


Fredonian tasavallan piti olla tasavertaisesti intiaanien ja valkoisten yhteinen hallitus. Sen lippu muodostui kahdesta raidasta, punaisesta ja valkoisesta, ja tekstistä "Itsenäisyys, vapaus, oikeus".

Teksasin cherokeet olivat siirtyneet alueelle Appalakeilta. Heitä johti päällikkö Diwali tai toisen kirjoitustavan mukaan Dewali. Hän oli päällikkö "Raahaa kanoottia" seuraaja ja puoliverinen, kuten monet cherokeet. He olivat aina valmiita hyväksymään heimoon arvoisia henkilöitä. "Raahaa kanoottia" oli Nancy Wardin, cherokeiden naispäällikön Nanye-hin, "Rakastetun naisen", poika. Nancy Ward neuvoi Appalakkien cherokeita seuraamaan valkoisen miehen tapoja. Päällikkö Diwali ja hänen seuraajansa siirtyivät Teksasiin pitääkseen vanhat tavat.

Fredonian puolestapuhuja cherokeiden keskuudessa oli mies nimeltä John Dunn Hunter (1798-1827). Hän oli eräs näistä erikoisista yksilöistä, joita lännessä ilmaantui. Hän kertoi, että kickapoot surmasivat hänen vanhempansa, kun hän oli pieni. Hänet adoptoitiin heimosta toiseen, ja lopulta hän päätyi osageiden pariin. Nämä antoivat hänelle nimen "Hunter", "Metsästäjä". Noin 20-vuotiaana hän jätti intiaanit, muutti kaupunkiin ja kävi koulua. Hän otti nimekseen John Dunn Hunter, koska mies nimeltä John Dunn oli tehnyt hänelle palveluksen (minkä, sitä ei kerrota). Hunter kirjoitti suurta suosiota saavuttaneen kirjan elämästään intiaanien parissa. Häntä syytettiin huijariksi - ranskalainen nimeltään Duponcean osoitti, että Hunter ei osannut niiden heimojen kieltä, joiden parissa hän kertoi asuneensa. Hunter muutti joksikin aikaa Englantiin, jossa hän menestyi, mutta palasi Amerikkaan ja hyväksyttiin cherokee-heimon jäseneksi - hänen kerrotaan olleen useita intiaanivaimoja.

Diwalin sotaneuvosto ei kuitenkaan hyväksynyt neuvotteluja Fredonian kanssa. Meksiko lupasi heille paremmat maaoikeudet. Niinpä he antoivat tappomääräyksen Hunterista ja ilmeisesti heimon soturit saivat hänet kiinni ja surmasivat hänet (vaikka jotkut lähteet syyttävät murhasta itsenäisen Teksasin perustajaa Sam Austinia ja toiset Meksikon hallitusta).

Ilman cherokeiden tukea Fredonian tasavalta epäonnistui ja palasi Meksikon hallintaan. Myöhemmin alue liitettiin vasta perustettuun Teksasiin. Cherokeiden ei käynyt hyvin. Vuonna 1836 Teksasin tasavalta sopi cherokeiden kanssa maan jakamisesta. 1837 lupaukset peruutettiin ja sota alkoi. Cherokeiden viimeinen taistelu käytiin 1839. Ammukset olivat vähissä. Yli 80-vuotias päällikkö Diwali käski naisten ja lasten vetäytyä intiaanien aluetta kohti. Hän jäi jälkijoukkoon aseenaan vain aikaisemmalta ystävältään Teksasin Sam Houstonilta saamansa miekka.

The Texas Army put a stream of heavy fire on the retreating Indians. Diwali and his horse went down, both hit by bullets. The horse lay mortally wounded with seven bullets in his body. Diwali got to his feet and tried to move in the direction of the retreating warriors. He limped along until shot in the back. The old man rolled over to a sitting position facing the oncoming enemy. While the old chief sat on the ground singing his war song and offering no physical resistance, Captain Robert W. Smith rode up, stepped off his horse and strode to where Diwali sat. A young John H. Reagan yelled for the captain not to shoot. Smith shot the old man in the head with his pistol.
Päällikön ruumis jäi vuosikausiksi taistelukentälle. Viimeiset cherokeet hajautuivat useihin osavaltioihin ja omaksuivat valkoisen miehen tavat. He olivat aina olleet taitavia maanviljelijöitä ja palasivat maan pariin. Nykyään heimo on kokoontunut uudelleen, ei Fredonian lipun alla vaan nimellä Tsalagiyi Nvdagai.


Päällikkö Diwali