keskiviikkona, helmikuuta 15, 2006

Thule

Thulen inuiteja 50-luvulla

Thulen nimi on edustanut äärimmäistä pohjolaa Pytheaan matkakirjasta vuonna 395 eaa asti. Pytheas mahdollisesti tarkoitti Islantia, mutta kun arktiset alueet tulivat tutuiksi, Thule siirtyi yhä etäämmälle. Nykyisen Thulen perusti Knud Rasmussen lähetysasemaksi vuonna 1908. Ensimmäiset rakennukset toi Godthab-niminen laiva 1909, ja siitä asti Tanskan lippu on liehunut täällä.

Knud Rasmussen on Grönlannin nuorison idoli. Hän syntyi tanskalaisen lähetyssaarnaajan ja inuit-naisen poikana 1879. Kahdeksanvuotiaana hän ajoi omaa koiravaljakkoaan, 10-vuotiaana käytteli kivääriä. Hän kävi Kööpenhaminan yliopistoa, mutta palasi Grönlantiin saaren suurimmaksi tutkimusmatkailijaksi. Tanskan valtio nimitti hänet valtion edustajaksi Thuleen ja kahteen muuhun Thulen seudun asutukseen, Savigsivikiin ja Grönlannin pohjoisimpaan asutukseen, Siorapalukiin (jossa "Lumen tajun" Smilla on syntynyt). Kun Rasmussen kuoli 1933, Tanskan valtio alkoi suoraan hallinnoida Thulea.

Toisen maailmansodan aikaan liittoutuneet sopivat, että Yhdysvallat suojelisi Grönlantia. Thulessa oli sääasema, jota pitivät tanskalaiset, mutta joka antoi tietoja suoraan liittoutuneiden armeijalle. Mm. Normandian maihinnousun päivä määrättiin Thulen antamien tietojen perusteella. Kylmän sodan alettua Yhdysvallat perusti lentotukikohdan Thuleen. Asukkaat siirrettiin n. 100 km päähän Quaanaqiin. Siirto oli ilmeisesti vapaaehtoinen - inuitit valittivat, että riista kaikkosi Thulesta rakennustyömaan metelin ja lentokoneiden vuoksi.

Rakennusurakka olikin melkoinen. Paikalle toimitettiin 12 000 miestä ja 300 000 tarvikkeita. Monet kuuden kuukauden aikana pystytetyistä rakennuksista ovat vieläkin käytössä. Kylmän sodan päätyttyä tukikohdan miehitystä on vähennetty, mutta Thulessa sijaitsevat vieläkin ohjustentarkkailuasema ja satelliittikontrolli.

Thulen tukikohta on juuri niin karun näköinen kuin arktisten alueiden asemat pyrkivät olemaan. USA:n armeija mainostaa kuitenkin, että majoitustiloissa on "täysikokoiset" vuoteet, jääkaappi ja mikoraaltouuni, puhelin, kaapelitelevisio ja stereot. Myös ateriat ovat halpoja, 3,30$ ateria. Myös maisemien kehutaan olevan komeita. Itse asiassa Thulen lentotukikohdan kotisivut ovat mainontaa, jota lomakohteet eivät häpeä. Tekisi suorastaan mieli värväytyä.

Tukikohta on lähinnä karun asiallisen näköinen

1 Comments:

Blogger Tino Rossi said...

Jostain Jane's:in sotatietokirjasta muistan lukeneeni että tuohon tukikohtaan oli (on?) suunnattu 5-6 ydinohjusta, yksi ohjus muutamaa sataa ihmistä kohden.

Myös amerikkalaiset olivat valmiita tuhoamaan sen jos se joutuisi vihollisen käsiin, Sieltä kun olisi ollut hyvä johtaa hyökkäystä kohti vapauden kotimaata. Kaukana ei siis aina ole syrjässä...

9:24 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home