maanantaina, helmikuuta 27, 2006

Zippo

Zippo, maailman kuuluisin sytytin

George Blaisdell kehitti Zipon vuonnna 1932. Hän halusi luoda savukkeensytyttimen, joka olisi helppo käsitellä ja tyylikäs katsoa. Hän onnistui. Zippo-nimen hän keksi sanasta "zipper" - vetoketjutkin olivat uusia kapineita vuonna 1932, ja Blaisdell piti sanan soinnista. Eräs Zipon ominaispiirre on aivan omanlaisensa kilahdus, joka kuuluu sytyttimen kantta avattaessa. Minulle on tosin väitetty, että kyseinen ääni on tappanut enemmän sotilaita kuin mikään muu - sekä II maailmansodassa että Vietnamin sodassa amerikkalaiset sotilaat käyttivät vain Zippoja, ja vihollinen oppi nopeasti tuntemaan naksahduksen pimeässä.

Zippoja mainostettiin vuoteen 1940 asti punchboard-pelien avulla. Punchboard oli puulauta, johon oli käsin tehty reikiä. Rei'issä oli kokoon kierrettyjä papereita. Tietystä summasta asiakas sai valita reiän, jossa ollut paperi työnnettiin ulos ja katsottiin, oliko siihen kirjoitettu numero voittolistalla. Kun lautoja opittiin tekemään pahvista, ne suorastaan tulvivat yli Amerikan. Rahapeleinä ne julistettiin laittomiksi, mutta niillä voi voittaa savukkeita tai vaikkapa Zippoja. Punchboardien avulla myytiin yli 300 000 Zippoa.

Like most aspects of illegal gambling, punchboards attracted their share of mob figures and shady characters over the years. Probably the most famous punchboard salesman of all time is Jack Ruby, more commonly known as the man who killed Lee Harvey Oswald.


Vaikka Zippoihin liittyy tällaisiakin hämäriä piirteitä, tuotteina ne ovat erinomaisia. Eräs Zippojen ominaisuus on elinikäinen takuu. Vaurioituneen tai kuluneen Zipon voi lähettää valmistajalle ja se tulee takaisin ilmaiseksi, korjattuna ja kiilloitettuna. Nykyään nitä myydään keräilijöille.

Keräilijät arvostavat tarinoita. Vasemmalla on Walter Nadler -Zippo. Alkuperäiskappale löytyi Normandian maihinnousun aikaan rannalta. Siihen oli raapustettu nimi Walter Nadler ja maihinnousun päivämäärä ja kellonaika. (Sodan aikana Zipot tehtiin metallin säästämiseksi teräksestä eikä messingistä ja maalattiin mustiksi. Harvinaisempi malli oli punainen; se oli hyökkäysvaunumiehistöjen suosiossa, koska sen erotti paremmin pimeässä vaunussa). Walter Nadler-Zippo on tehty viimeistä naarmua myöten alkuperäisen kaltaiseksi.

Zippoa on myös kopioitu erikoistarkoituksiin. Vasemmalla on vakoilijoille kehitetty Zippo-kamera.

1 Comments:

Anonymous koiraojankaiku said...

Aaahh...Zippo, todella kaunis sytkäri, ainoo, että jos ostaa rouvalleen sellassen valaanluulla koristellun mallin, joka on pienempi kuin miesten mallit, niin sen bensat haihtuu aika vikkelään.
Sittemmin,kun olemme molemmat tupakoinnin lopettaneet, niin toikin kaunis käyttöesine on nyt jossain muun virattoman roinan hylkylaatikossa, nyyh....

7:59 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home