lauantaina, maaliskuuta 04, 2006

Guantanamon vangitSota terroria vastaan on jatkuvasti Yhdysvaltojen (ja monen muun maan) päähuoli, se vaikuttaa lainsäädäntöön (Patriot Act) ja tappaa ihmisiä. Terrori on kuitenkin epämääräinen ja vaikea sana, kun se sovelletaan normaaliin elämään. Saadakseni siitä jonkinlaisen otteen tutkin tietoja, joita nyt on annettu julkisuuteen Guantanamon vangeista, joita Rumsfeld kutsuu "pahimmiksi pahimmista". Ilmeisesti Guantanamossa ovat vaarallisimmat terroristit, jotka eivät armoa, ihmiskohtelua eivätkä vapautta ansaitse.

Raportti 517 Guantanamon vangista löytyy Internetistä, kaikki 29 sivua, nimellä "Report on Guantanamo Detainees". Minun on kuitenkin pyydettävä kiinnostuneita etsimään se itse; se on muodossa, joka ei anna linkkejä. Tiivistelmiä tutkimuksesta ja muita tietoja vangeista löytyy eri linkkien alta. Niistä ilmenee mm. seuraavaa:

Syitä päätyä Guantanamoon Afganistanista on esimerkiksi:

Possession of rifles;
Use of a guest house;
Possession of Casio watches; and
Wearing of olive drab clothing.


Wikipedian lista vangeista sisältää useita alle 15-vuotiaita, ainakin kolme, jotka on pidätetty Bosniassa (yksi kotoaan) ja yksi, jonka Taliban oli pannut vankilaan, joka on virallisesti todettu viattomaksi, mutta on edelleen Guantanamossa. Joukossa on myös al-Jazeeran kameramies - käsittääkseni toimittajien pitäisi olla rauhoitettua riistaa.

Jos Casio-kellon omistaminen kummastuttaa, niin perustelu on, että "jotkut terroristit ovat käyttäneet tätä kellomerkkiä". Listalla on myös henkilöitä, jotka "pakenivat leiristä muiden mukana, kun Yhdysvallat pommitti leiriä", ja yksi "kokin apulainen".

Another prisoner, Fawzi Al Odah, 25, is a teacher who left Kuwait City in 2001 to work in Afghan, then Pakistani, schools. After 9/11, he and four other Kuwaitis were invited to dinner by a Pakistani tribal leader and then sold by him into captivity, according to their accounts, later confirmed by Newsweek and ABC News.

Täsmennetään vielä, että 7% Guantanamon vangeista on Yhdysvaltain joukkojen pidättämiä. Loput on toimitettu amerikkalaisille joko Afganistanin ns. Pohjoisen Liiton tai tuntemattomien toimesta aikana, jolloin Yhdysvallat lupasi jokaisesta "arabiterroristista" 5000$ - 25000$ palkkion. Useat palkkion saaneet häipyivät sen sileän tien. Yli 90% Guantanamon "pahimmista" voi siis kertoa samantapaisen tarinan kuin kuwaitilainen opettaja.

Kai tämä kaikki toimii edes pelotteena? Ei välttämättä. Guantanamosta on armahdettu tai palautettu kotimaahansa vankilaan 202 vankia. 25 heistä on löydetty uudelleen taistelukentältä, joukossa ainakin yksi 14-vuotiaana pidätetty, joka kiinnostui politiikasta vasta jouduttuaan Guantanamoon.

But others, like an Afghan teenager released in January 2004 only to be recaptured recently as part of a Taliban unit, appear to have been turned into terrorists by their experiences in captivity.

Mikäli tämä on tapa käydä terrorismin vastaista sotaa, minusta jotenkin tuntuu, että se sota on jo hävitty.

3 Comments:

Anonymous koiraojankaiku said...

Olen kerran törmänny Ronald Reaganin henkivartioihin, ja se oli kuin silkkihansikas tohon Guantanamon "kättelyyn" verrattuna.
Ei vaan silloin tienny, että mihin tää maailma nyrjähtää....

9:58 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Linkki joka sinulta puuttui, ole hyvä:

http://law.shu.edu/news/guantanamo_report_final_2_08_06.pdf

6:28 ip.  
Blogger Mette said...

Kiitoksia.

12:23 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home