torstaina, maaliskuuta 09, 2006

Tamboran kuningaskunta

Tamboran tulivuori

Vuonna 1815 tapahtui Indonesiassa modernin ajan rajuin tulivuorenpurkaus. Tamboran purkaus alkoi huhtikuussa ja jatkui heinäkuun puoleenväliin. Vuoen huipusta räjähti ilmaan puolitoista kilometriä ja tuhan ja tulikuumien kaasujen muodostama pilvi vyöryi mereen ja synnytti jopa 10 metriä korkean tsunamin. Purkauksen arvellaan tappaneen 117 000 ihmistä suoraan tai välillisesti. Sen vaikutukset huomattiin koko maapallolla. Kauniiden auringonlaskujen lisäksi maapallon keskilämpötila laski niin, että seuraavaa vuotta kutsuttiin Euroopassa kesättömäksi vuodeksi.

Purkaus tuhosi myös kokonaisen pienen kuningaskunnan. Tamboran kuningaskunta oli löydetty vähän aikaisemmin. Kulttuuri oli kiinnostanut tutkijoita 1800-luvun alusta saakka, koska siellä puhuttiin kieltä, joka ei muistuttanut mitään muuta kieltä Indonesiassa. Sitten tuli purkaus ja tuhosi koko kulttuurin.

Nyt alueella tehdään kaivauksia. Kokonainen kylä on löydetty ihmisineen kaikkineen hiiltyneinä tuhkan alta. Nainen makaa käsi sulaneesta lasista tehtyjen esineiden keskellä; toisista taloista vievät jalanjäljet, taloihin ovat jääneet kaikki käyttöesineet. Ihmiset ovat yrittäneet paeta. Kukaan ei ilmeisesti onnistunut. Tambora on Aasian Pompeji.

Based on the artifacts he found, particularly the many bronze objects, Sigurdsson believes that the Tamborans were not poor people at all. "They were actually quite well off." Historical evidence supports that belief, as Tamborans had been famous in the East Indies for their honey, horses, sappan wood for producing red dye, and sandalwood used for incense and medications.


Esineistö viittaa . Vaikka asukkaat ja kieli ovat tuhoutuneet, tutkijat uskovat Tamboran kertovan vielä paljon tästä kulttuurisirpaleesta. Vuonna 1815 maapallolla oli vielä monta tutkimatonta kolkkaa, ja moni ehti tuhoutua ennen kuin kulttuuritutkijat pääsivät niihin käsiksi.

Tamboralla on kerrottavanaan myös toinen viesti; tämän suuruusluokan tuhot ovat mahdollisia ja niihin on syytä varautua. Tamboran tuho ei koskenut vain Indonesiaa, vaan koko maapalloa. Niin voi seuraavakin tulivuorenpurkaus tehdä.

Tamboran esineistöä

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Minä olen harkinnut Italiaan muuttoa, mutta Vesuviukseen ajattelin pitää väliä 200 kilometriä.

7:28 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home