lauantaina, maaliskuuta 11, 2006

Claddagh-sormukset

Jalokivin koristettu claddagh-sormus

Irlannissa ja siellä, missä irlantilaisia on, käytetään claddagh-sormusta ystävyyden ja rakkauden vertauskuvana. Sormusta ei saa ostaa itselleen, vaan se on aina annettava lahjana. Kun Irlannin nälänhätä lähetti saarelaiset siirtolaisiksi, sormukset otettiin mukaan perintökalleuksina, ja ne siirtyvät tavan mukaan äidiltä tyttärelle. Englannin kuningatar Viktoria alkoi kantaa claddagh-sormusta, ja hänen jälkeensä monet kuninkaalliset mukaan lukien prinsessa Diana ja Monacon Grace.

Kruunu tarkoittaa uskollisuutta, sydän rakkautta ja kädet ystävyyttä. Oikeaoppinen tapa käyttää claddaghia on:
- sydän ulospäin, kruunu kädenselkään oikeassa kädessä; sydän on vapaa
- sydän sisäänpäin ja kruunu ulos oikeassa kädessä; nainen on varattu
- vasemmassa kädessä sydän sisäänpäin; nainen on elämänikäiessä, onnellisessa avioliitossa.

Nykyään claddaghia voi käyttää myös mies.

Claddagh on kalastajakylä Galwayssä. Sen uskotaan olleen ensimmäinen kelttiläinen kylä. Nimi tarkoittaa yksinkertaisesti "merenrannan kylää".Kyläläiset valitsivat keskuudestaan "kuninkaan" ja katsoivat olevansa itsenäisiä. Viimeinen Claddaghin kuningas kuoli 1972. Claddaghin tunnus maalattiin alkuaan kalastajien purjeisiin. Jos heidän kalastusvesilleen ilmestyi alus ilman tunnusta, aluksen miehistö surmattiin tai ainakin alus ajettiin pois.

Sormuksen alkuperästä on monenlaisia tarinoita. Erään tarinan mukaan Lady Margaret Joyce nai ensin rikkaan espanjalaisen kauppiaan 16. vuosisadalla. Kauppiaan kuoltua Margaret palasi Galwayhyn ja nai pormestarin. Hän käytti rikkauksiaan rakentamalla siltoja ja avustamalla köyhiä. Kotka pudotti ensimmäisen claddagh-sormuksen hänen syliinsä palkkioksi hänen anteliaisuudestaan.

Vähemmän jännittävän tarinan mukaan Richard Joyce -niminen nuori mies oli matkalla Länsi-Intiaan, kun algerialaiset merirosvot (toisen tarinan mukaan he olivat Salésta, Marokosta) kaappasivat laivan. Richard myytiin kultasepälle, joka totesi hänet älykkääksi ja taitavaksi ja opetti hänelle ammatin. Richard kehitti sormuksen mahdollisesti jo Saléssa ja rikastutti mestarinsa. Kun Englannin kuninas 1689 lunasti vapaaksi englantilaisia orjia, kultseppä tarjosi Richardille ainoaa tytärtään vaimoksi, mutta Richard kieltäytyi ja palasi Irlantiin. Siellä hän keräsi omaisuuden valmistamalla claddagh-sormuksia. Joitakin alkuperäisiä Richard Joycen tekemiä arvellaan vielä olevan käytössä.

Aran-saaret ovat kehittäneet oman versionsa. Vuonna 2000 ensimmäinen Aran-sormus lahjoitettiin Aranin vanhimmalle elävälle henkilölle, 105-vuotiaalle Bridget Dirranelle. Hän oli elänyt Amerikassa ja ollut mm. John Kennedyn kampanjapäällikkö, kunnes palasi viettämään vanhuuttaan Aranilla. Aran-sormuksessa on kaksi hyppäävää lohta käsien sijalla edustamassa viisautta (lohi on Irlannissa viisauden symboli) ja Aran-saarten kalastajamenneisyyttä.

Claddagh-sormuksesta on toinenkin suosittu versio, feeniläissormus. Siinä ei ole kruunua, koska se symbolisoi feeniläisten halua vapauttaa Irlanti Britannian kruunun vallasta. Feeniläissormuksessa saattaa olla kaksi sydäntä, toinen Irlannille.

Tämä feeniläissormus on ns. "puzzle"-sormus. Se hajoaa kahdeksi sormesta otettaessa ja täytyy tietää, miten se taas kootaan yhteen.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

hei
et sattumoisin tietäisi mistä noita feeniläis sormuksia saisi ostaneen?

3:15 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Kokeileppa osoitetta: kelttikorut.com Sieltä löytyy irlantilaisia koruja.

9:48 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home