maanantaina, maaliskuuta 13, 2006

Urheileva Maria Stuart

Maria Stuart menossa pelaamaan golfia puolisonsa, lordi Darnleyn kanssa

Skotlannin onnettoman kuningatar Maria Stuartin tarina on tunnettu. Skotlannin sisällissodan vuoksi hänet toimitettiin jo vauvana Ranskaan, missä hänet naitettiin kruununprinssille, Francisille. Francisista tuli kuningas, mutta hän kuoli hyvin pian ja Maria jäi leskeksi 18 vuoden iässä. Hän palasi Skotlantiin ja nai rakkaudesta lordi Darnleyn. He saivat pojan, tulevan kuningas Jaakon. Darnley osoittautui huonoksi ideaksi. Kun hän kuoli väkivaltaisesti, Mariaa syytettiin murhasta. Hän nai uudelleen, lordi Boswellin. Se oli vielä huonompi idea. Maria pakeni Englantiin serkkunsa, kuningatar Elisabethin turviin. Elisabeth pani hänet vankilaan ja myöhemmin mestautti.

Vähemmän tunnettua taitaa olla, että Maria oli innokas urheilija. Ranskassa hän pelasi golfia ja aiheutti pelin nopean suosion. Hänen uskotaan keksineen sanan "caddy". Palatessaan Skotlantiin hän toi pelin tullessaan. Skotlannin kuuluisilla viheriöillä on siis kuninkaallinen alkuperä.

During the 16th century the game of golf became firmly established on the east coast of Scotland and began to spread further abroad. Mary Queen of Scots, was a notable player. So keen was her interest in the game she fell foul of the Church for playing golf only a few days after the murder of her second husband, Lord Darnley, rather than demonstrating a proper amount of time in mourning following his murder and death.

Hänen tiedetään myös pelanneen tennistä, Englannin kuninkaallisten silloista suosikkipeliä. Ainakin kerran hän riisui hameensa ja pelasi alushoususillaan, koska helmat haittasivat peliä.

Jalkapallo oli 1500-luvulla väkivaltainen peli. Englantilaisen tarinan mukaan saarella pelattiin ensimmäisen kerran jalkapalloa 800-luvulla. Silloin pallona oli tanskalaisen päällikön pää. Vaikka pelissä myöhemmin käytettiin normaalia nahkapalloa, se jäi rajuksi peliksi, jossa sattui jopa kuolemantapauksia. Siitä huolimatta Skotlannissa on tehty löytö, joka saa epäilemään, että myös kuningatar Maria harrasti jalkapalloa.

Stirlingin linnasta löydettiin kunnostusten yheydessä jalkapallo Maria Stuartin makuuhuoneen seinäpaneelin takaa. Vielä 1500-luvulla Skotlannissa uskottiin lujasti magiaan (Shakespeare ei suotta pannut noitia skotlantilaisesta Macbethista kertovaan näytelmäänsä). Henkilökohtaiset esineet pidettiin piilossa paikassa, johon sivulliset eivät päässeet. Jos Marian makuuhuoneeseen siis on piilotettu jalkapallo, se on voinut olla hänen omansa. Scotsman kirjoittaa:

After having it examined by historical experts, the ball was confirmed to be from the period between 1540 and 1570, the same time the wood panelling was installed in the bed chamber and in sync with Mary's reign as Queen. The ball, dated to be at least 436 years old, is clearly one of the greatest finds in Stirling's recent history.

Pallo on vähän pienempi kuin nykyinen jalkapallo, kuten kuvasta näkyy (oikeanpuoleinen pallo on Stirlingin linnasta löydetty). Pallon sisällä on krikettipallo, sen päällä sianrakko ja päällimmäisenä nahkapäällyste, joka alkuaan oli ommeltu sisäpuolelta, jotta saumat olisivat sileämmät. Myöhemmin palloa on paikattu päältä.

Maria Stuartin aikaan palloa ei välttämättä potkittu - sitä on voitu pelata kuten nykyistä käsipalloa. Jalkapallon säännöt vahvistettiin vasta 1800-luvulla. Jotakin peliä kuningatar on sillä kuitenkin pelannut.

Vankeudessa Maria joutui ilmeisesti syventymään korukirjailuun, toiseen suosikkiharrastukseensa. Kuvittelisin hänen katselleen vankeudessaan ikkunoista ja kaivanneen aikaa, jolloin hän juoksi urheilukentillä villinä ja vapaana, jopa housusillaan kuten nykyajankin tytöt.

6 Comments:

Blogger Cairbre said...

Itse asiassa Shakespeare ei välttämättä laittanut noitia Macbethiin vaan asialla saattoi olla Thomas Middleton:

"There is considerable evidence that the text of the play as we have it incorporates later revisions by Thomas Middleton, who inserted popular passages (notably an extra scene involving the witches and Hecate, for such scenes proved highly popular with audiences) from his own play The Witch (1615). These revisions (the whole of Act III, Scene v, and a portion of Act IV, Scene i) are generally indicated as such in modern texts."
Wikipedia

3:26 ip.  
Anonymous Jousia said...

Offtopic:
Onpas mukava löytää oma blogi sun Ihan kivojen blogien listalta. :)
Näytät kirjoittavan itsekin aika mielenkiintoisia juttuja. Selailin myös teidän Kaleva-blogin. Asun nääs kalevassa kans.

10:24 ip.  
Blogger Mette said...

Cairbre: Tämä ihan mahdollista. Joka tapauksessa noidat liitettiin Skotlantiin kuten myöhemmin Suomeen.

Jousia: Kirjoitakin sinne Kaleva-blogiin, please! Se kuolee tekstien puutteeseen. MInä asun niin Kalevan laidalla, että aiheita ei oikein löydy, kaikki menevät rajojen väärälle puolelle.

8:51 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Nautin suuresti juttujesi lukemisesta, mutta Maryn (siis Marian) elämäntarinassa oiottiin kulmia oikein kunnolla... Mutta jos ihmisen elämä pitää saada mahtumaan yhteen kappaleeseen, niin ehkä se on väistämätöntä :)

10:35 ap.  
Blogger Mette said...

Lähdin siitä, että kaikki tuntevat hänet jo, mutta varmuuden vuoksi oioin kulmia yhteen kappaleeseen. Mariasta saisi paljonkin tekstiä aikaan...

2:32 ip.  
Anonymous Petja Jäppinen said...

Vai että vielä urheilijakin...
Ilmankon minä olen aina tuntenut jonkinlaista vastenmielisyyttä sitä eukkoa kohtaan.

11:27 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home