perjantaina, huhtikuuta 07, 2006

IKEAn saita miljonääri

Ingvar Kamprad, IKEAn perustaja

Ingvar Kamprad, IKEAn perustaja ja yksi maailman rikkaimmista miehistä, on niin klassinen "juoksupojasta johtajaksi" -tyyppi, että mietityttää, onko joku suhdetoimintamies kirjoittanut koko tarinan. Tarina IKEAn synnystä ja noususta on kertomuksen mukaan seuraava:

Ingvar syntyi Smålannissa vuonna 1926. Hän aloitti kauppiaan uransa 5-vuotiaana myymällä leikkitovereilleen tulitikkuja. Sittemmin hän keksi, että tikkuja voi ostaa Tukholmasta halvemmalla, ajoi polkupyörällä edestakaisin ja myi tikkuja voitolla. Myöhemmin hän laajensi valikoimansa kalaan, siemeniin, joulukuusenkoristeisiin ja kuulakärkikyniin.

Kun Ingvar täytti 17 vuotta, hänen isänsä antoi hänelle rahalahjan hyvän koulumenestyksen vuoksi. Ingvar käytti rahat perustamalla oman yrityksen. Nimi IKEA tuli hänen nimensä alkukirjaimista ja Elmtarydin ja Agunnarydin nimien alkukirjaimista - nämä olivat tila ja kylä, joiden alueella hän varttui. Hän myi kaikkea lompakoista nailonsukkiin. Vuonna 1945 hän kehitti postimyyntikuvaston, jota maitoauto jakeli ympäristöön. Vuonna 1947 IKEA alkoi myydä huonekaluja. Litteät pakkaukset Ingvar keksi, kun hän näki yhden myyjänsä irroittavan pöydästä jalat, jotta se mahtuisi asiakkaan autoon. Loppu on huonekalualan historiaa.

IKEA on edelleen perheen omistuksessa. Ingvar vaimoineen ja poikineen on 30 vuotta asunut Sveitsissä, missä hän on luonut itsestään legendan - legenda saidasta miljonääristä. Väitetään, että jos hän hotellissa yöpyessään ottaa huoneen baarikaapista pullon soodavettä (mitään vahvempaa hän ilmeisesti ei juo), hän menee seuraavana päivänä, ostaa lähikaupasta toisen pullon ja panee sen baarikaappiin välttyäkseen maksamasta juomaa. Junassa ja lentokoneissa hän käyttää toista luokkaa ja Lausannen markkinoille hän menee vasta päivän päättyessä saadakseen tuotteet alennuksella.

Asked to confirm that he drove an old Volvo, said the thrifty Swede, who turns 80 on March 30: "It is nearly new, just 15 years old, or something like that."

Myös IKEAn henkilökunta saa jakaa isännän taloudellisen tyylin. Heitä on kehotettu aina kirjoittamaan paperin molemmille puolille. Mikään Scrooge Ingvar ei ole, hän kohtelee henkilöstöään hyvin:

Ikea workers already enjoy subsidised meals. A main course costs £1 with all drinks free. But now if they choose a healthy meal, they can eat for nothing.

Lisäksi hän Lausannen-kodissaan aina valmistaa ja tarjoilee omakätisesti jouluglögin vierailleen.

Onko hän todellinen?

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

kuinkahan sen ruottalaisen maitopurkkiukkelin on käyny?

8:36 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home