keskiviikkona, huhtikuuta 05, 2006

Nestekidesilmälasit


Nestekiteet (liquid crystals) ovat materiaa, joka ei ole aivan nestettä eikä aivan kiinteää, kristallista. Niitä on jo jonkin aikaa käytetty hyväksi portaattomasti säädettävissä nestekidelinsseissä. Insinöörien suoraviivaiseen tyyliin sovellutuskohteina on nähty "kohdistusohjaimet, säätöobjektiivit, aaltorintamakorjaimet ja lasersädeohjaimet".

Kiitos käytännöllisesti ajattelevista henkilöistä! Nyt on löydetty uusi, suurelle ihmismäärälle elämisen helpotusta antava käyttö: kaksi- tai monitehosilmälasit! Silmälaseissa on kaksi kerrosta tavallista lasia ja niiden välissä hiuksenohut nestekidekerros. Laseja säädellään vivulla tai vastaavalla. Käyttövirran lasit saavat pienestä paristosta.

To make the change, users would flick a switch on a small battery pack that could attach to their belt or fit in a pocket. Li expects this setup to be commercially available in less than five years.

Eventually, the battery and switch could be incorporated into the glasses frame. The next step, Li said, would be to add sensors that would change the lens automatically, eliminating the need for a switch.

Kuten kävi kännyköiden ja kotitietokoneiden, insinöörit ajattelevat kaikkea suurta ja mahtavaa, mutta todellinen käyttöalue saattaa löytyä pienestä ja kotoisasta.