sunnuntaina, huhtikuuta 09, 2006

Rapa Nuin tatuoijat

Rapa Nui -tatuointia

Rapa Nui, paremmin tunnettu nimellä Pääsiäissaari, on kuuluisa mystisistä kivipatsaistaan. Ne ovat aiheuttaneet monenlaisia kiistoja saarelaisten alkuperästä ja patsaiden tarkoituksesta. Huolimatta Thor Heyerdahlista ja monista vielä villimmistä teorioista (kuten Von Dänikenin ideat), Rapa Nuin asukkaat eivät ole peräisin muinaisesta Lemuriasta, uponneelta Mun saarimantereelta eivätkä ulkoavaruudesta. He ovat samaa sukujuurta kuin muutkin polynesialaiset. Saari oli aikoinaan rikas palmulehtojensa ja viljelystensä (mm. makeaa perunaa, jonka tulo saarelle on arvoitus) vuoksi. Liikakansoitus ja puiden kaato päälliköiden seremoniapatsaiden pystyttämiseksi köyhdytti saaren, jonka väestö välillä laski 111 henkeen. Nykyään rapanuilaisia on 2000-3000 henkeä (joukossa on chileläisiä). Saaren kulttuuri oli polynesialaista, kuten rapanuilaisten tatuointiperinne todistaa.

Viimeisin vanhoista saarelaisista, jolla oli tatuointi, oli Uka a Hei a Arero, saaren viimeinen kuningatar. Saaren viimeinen tatuoija vietiin Chileen orjana vuosia sitten. Nyt saaren nuoret ovat elvyttäneet perinteen uudelleen. He tutkivat vanhoja malleja ja ottavat esimerkkiä Polynesian rikkaasta tatuointikulttuurista. Samoin kuin nuoret maorit ovat alkaneet tatuoida kasvojaan ja vartaloaan esi-isiensä malliin, myös rapanuit erottuvat kohta chileläisistä muutenkin kuin nimiltään, joista Chile on antanut erityisen lain:

The Chilean Constitution forces people to name children with their mother's last name as a second name (eg. Hotus is my father's last name, and Salinas is my mother's last name). That way, the mother's last name is lost when there are daughters in the family.

But the Indigenous Law establishes that any person who has a Rapa Nui last name as a second name can switch them. In my family (Hotus), there are only six men able to have children. According to this law, my children will have my last name first and the "Hotus" last name will not disappear easily.

That is, if I don't have children with a Rapa Nui man! In that case, his or her father's last name will come first.

1 Comments:

Blogger Niko said...

Korkeasaaressa on menossa Pääsiäissaari-teema. Kannattaa vilkaista ainakin Murun ja Moain blogia.

1:15 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home