tiistaina, huhtikuuta 11, 2006

Valekirjosimpukka Loviisassa

Mytilopsis leucophaeata

Loviisan ydinvoimalan edustalle on kotiutunut harvinainen SIMPUKKALAJI. Valekirjosimpukkaa ei ole aiemmin havaittu pohjoisella Itämerellä. Laji esiintyy erityisen runsaana ydinvoimalan jäähdytysveden purkupaikalla. Löydöstä kertoi säteily- ja ydinturvallisuuslehti Alara.
(YLE Uutiset)

Luin YLEn uutisen ja otin selvää siitä, mikä tämä ydinvoimalan jäähdytysvesiin mieltynyt otus on. Osoittautui, että kyseessä on alkuaan Meksikonlahdelta kotoisin oleva vaeltajasimpukka, Mytilopsis leucophaeata. Vaeltajasimpukat ovat ilmeisesti vakava ympäristöuhka. Ne leviävät laivojen pilssivesissä. Tämä Loviisan onneton otus, valekirjosimpukka, on subtrooppisten ja lauhkeiden vesien rajamailla elävä laji, joten se mahdollisesti rajoittaa esiintymisensä Suomessa ydinvoimalan päästövesiin. Se aiheuttaa merkittävää biologista likaantumista ja voi olla tavattoman harmillinen tiheinä yhteisöinä (Loviisassa keskimäärin 18 500 aikuista yksilöä neliömetrillä).

"The cooling water conduits of a power station provide an ideal habitat for M. leucophaeata. Given these perfect conditions, settlement occurs readily and growth can be rapid until it begins to interfere with the operational systems and finally leads to their failure. This phenomenon is known as bio-fouling. Worldwide, mussels cause serious problems in cooling water conduits."

Ydinvoimaloitamme eivät uhkaa niinkään kaksimetriset terroristit, vaan alle kaksisenttiset simpukat. Uhka tulee alhaalta.