lauantaina, helmikuuta 03, 2007

Hitlerin bunkkerin koirat

Hitler ja Blondi Berghofissa

Niin historiankirjoitus kuin mediatkin ovat taipuvaisia unohtamaan eläimet. Minulla on ikävä tapa muistaa ne. Tulipalouutisissa haluan tietää, oliko kissoja ja koiria ja miten niiden kävi; kun historiassa vilahtaa eläin, olen samalla tavoin utelias. Nyt olen perin kummastunut Hitlerin bunkkerin viimeisistä päivistä ja siellä olleista koirista.

Yleistä tietoa on, että Hitlerillä oli suosikkikoira, saksanpaimenkoira nimeltään Blondi, ja että Hitler antoi myrkyttää koiran ennen omaa itsemurhaansa. Blondi oli lahja Martin Bormannilta vuonna 1941 ja viimeisinä päivinään Hitlerin kerrotaan sanoneen: "Kukaan muu ei ole minulle uskollinen paitsi Blondi ja Eva Braun."

Tästä eteenpäin tarina käy oudommaksi. Blondi sai viisi pentua bunkkerissa huhtikuussa. Eva Braun oli tullut junalla Berghofista 7. maaliskuuta. Hänellä oli kaksi Skotlannin terrieriä nimiltään Stasi ja Negus. Ne eivät voineet sietää Blondia, ja Angela Lambert, Eva Braunin elämäkerran kirjoittaja, kertoo Hitlerin aina Evan kanssa iltaa viettäessään sulkeneen Blondin käytävään, jotta ei syntyisi koiratappelua. Voisi siis olettaa, että Eva jätti koirat Berghofiin, jossa muutenkin oli ahdasta. Kukaan bunkkerissa olleista ei muista edes, koska Eva tuli, saati hänen koiriaan - naiset olivat merkityksettömiä sotilaspäämajassa.

Blondi pentuineen sai oman huonekomeron, ja Lambertin mukaan Hitler kävi leikkimässä pentujen kanssa ja Eva kirjoitti niistä lapsuudenystävälleen Härtalle ja sisarelleen Gretlille ja lupasi kummallekin "pikku makkaran" (hänen lempinimensä pennuille), "kunhan pääsemme täältä". Pentujen tarkkaa syntymäpäivää en ole saanut selville, mutta kovin varttuneita ne eivät voineet huhtikuun lopussa olla. Joka tapauksessa ne imivät vielä. Wikipedian tiedon mukaan yksi pennuista oli nimeltään Wolf.

Kun venäläiset valtasivat bunkkrin, he etsivät korkeita natsijohtajia ja tutkivat tarkkaan bunkkerin puutarhan ja luonnollisesti itse rakennussokkelon. KGB:n asiakirjoja on julkaistu nimellä "Adolf Hitlerin viimeinen taistelu".

SMERSH (Neuvostoliiton sotilaallinen vastavakoilujärjestö) laati raportin löydöistään. Sen mukaan etsintäryhmä löysi kranaattikuopasta "kaksi Hitlerin myrkytettyä koiraa". Koirat tutkittiin ja isommalle tehtiin ruumiinavaus. Isompi tunnistettiin Blondiksi. Se oli "narttu, suurikokoinen, kaulassa pienirenkainen ketjukaulapanta. Ruumiissa ei ole havaittavissa haavoja eikä verta." Toinen koira oli "pienikokoinen (uros), musta turkki, ei kaulapantaa, ei haavoja, yläleuan luu murtunut, suun alueella verta". Narttua tutkittaessa suusta löytyi lasiampullin siruja ja sisälmyksistä syanidia. Pienemmälle ei ruumiinavausta tehty.

Tämä on kummallista, jos pienempi koira oli urospentu Wolf, kuten Wikipedia ilmoittaa. Kuukauden ikäistä pentua tuskin määriteltäisiin "pienikokoiseksi urokseksi". Lisäksi koiran vammat viittaavat tiukkaan vastarintaan, mihin pentu ei olisi pystynyt.

Valtakunnankanslian lääkäri Helmut Kuntze mainitsi kuulustelussa puhuneensa Eva Braunin kanssa, joka sanoi "ei ole niin vaikea kuolla, koska myrkkyä on kokeiltu koiriin - kuolema tulee nopeasti." (on sanottava, että kuulusteltavat antoivat kaikki erilaisia lausuntoja muistakin kuin koirista - mm. kolmea eri henkilöä syytettiin Hitlerin murhaamisesta).

Mengeshausen-niminen SS-mies kertoi, että räjähdyskuoppaan oli haudattu Hitlerin koira, jonka koirienhoitaja Paul Fen oli hänelle sanonut tulleen myrkytetyksi. Muiden kuulusteltavien mukaan koiria hoiti vääpeli Tornow, joka yritti paeta bunkkerista Hitlerin kuoleman jälkeen. Häntä ei ole koskaan löydetty. Eräs todistaja kuuli Hitlerin kuolemasta Tornowilta, joka tuli keittiöön "hakemaan ruokaa pennuille". Hitlerin adjutantin mukaan juuri Tornow oli myrkyttänyt Blondin. Toinen todistaja väitti, että koiran oli myrkyttänyt kirurgi Haase samalla kun Tornow piteli koiraa kiinni. Toinenkin todistaja mainitsee Haasen Blondin myrkyttäjänä, ja "muut bunkkerin asukkaiden koirat ampui niitä hoitanut vääpeli". Vielä yhden lausunnon mukaan koiria hoitanut SS-mies ampui "kaksi muuta koiraa".

Mitä siis tapahtui pennuille? Mikä oli toinen myrkytetty koira - vain Eva Braunin väitetty lause todistaa, että useampia koiria myrkytettiin, mutta puutarhasta löytyi ehdottomasti kaksi (koirat olivat vielä mukana, kun Hitlerin, Evan ja Göbbelsin perheen ruumiit siirrettiin tilapäisestä haudasta, poltettiin ja tuhka heitettiin jokeen. Tämän lausunnon mukaan "Kuopan eteläpäässä oli myös kaksi koiran ruumista sisältävä kori. Toinen koirista kuului Hitlerille ja toinen Eva Braunille.")

Nyt minulla on siis kaksi ongelmaa. Mikä oli tämä myrkytetty musta, pieni uros, joka kenties kuului Eva Braunille? Ja mihin katosi viisi tai ainakin neljä koiranpentua?

KGB:n tiedoista käännyin Internetin puoleen. Sieltä löytyy vain lisää ongelmia. "Eva Braun" -sivu väittää, että "He [Hitler] supervised the poisoning of his beloved dog Blondi and her pups". Jos "supervised" tarkoittaa, että Hitler seurasi itse, miten Blondi ja sen pennut myrkytettiin, se on taatusti väärä tieto. Hitler nimenomaan ei kestänyt katsella koiransa kuolemaa, eikä kukaan muu niin väitä. Kukaan muu ei myöskään kerro pentujen myrkyttämisestä.

MI5 -sivu taas antaa seuraavan tiedon:

Elsewhere one of the doctors was instructed by Hitler to poison Blondi, his Alsatian dog, and Eva Braun's spaniel.

Evalla ei ollut spanielia eikä ikinä ollut ollutkaan. Se Englannin salaisesta palvelusta.

Kysymykset jäävät: mikä oli toinen myrkytetty koira? Kuka sen myrkytti? Jos se oli Blondin pentu, mitä tapahtui muille "pikku makkaroille"? Ammuttiinko ne, ammuttiinko vain kaksi niistä? Olisiko Eva sittenkin ottanut mukaansa toisen terrierinsä, oliko hän itse myrkyttänyt Stasin tai Neguksen? Kuka vei toisen koiran Blondin viereen räjähdyskuoppaan puutarhaan? Elivätkö Blondin pennut jonkin hellämielisen venäläisen sotilaan hoivissa, kuten salaa toivon, bunkkerihan ryöstettiin perusteellisesti kaikesta muustakin arvokkaasta? ("Bunkkeri"-kirja kertoo, millaisia juhlia venäläiset siellä järjestivät - samppanjaa virtasi, ja naissotilaat ryöstelivät Evan ja Magda Göbbelsin silkkisukkia.)

SS-miehen mahdollisesti ampumat koirat voivat olla muiden asukkaiden lemmikkejä, mutta vain tämä yksi uroskoira myrkytettiin ja vietiin hautaan puutarhaan. Kenen toimesta? Tornow haki ruokaa pennuille Hitlerin kuoleman jälkeen. Ottiko hän ne mukaansa pakomatkalleen?

Kysymyksiä, kysymyksiä. Vastauksia puuttuu.

Hitler ja Eva Braun Berghofissa koirineen


3 Comments:

Blogger Paholaisen Asianajaja said...

Itse olen enemmän perehtynyt sotahistoriaan, mutta tällaiset tarinat tuovat siihen tietoon kaivattua syvyyttä. Ja kiva huomata, että toinenkin blogeistani on ilmestynyt blogilistallesi!

4:26 ip.  
Anonymous pazi-j-dog said...

Ymmärsinkö oikein: jossain saattaa elää Hitlerin koirien suku ja valmistella soluttautumista jonkin demokraattisen valtiopäämiehen tai -naisen perheeseen? "Brasilian koirat"...

11:00 ap.  
Blogger Mette said...

Pasi-j-dog: Oikein ajateltu. Kannattaa pitää epäluuloista simää saksan paimenkoirissa tai pikemminkin elsassilaissa; Hitlerin Blondi oli alsatialainen.

3:29 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home