maanantaina, huhtikuuta 09, 2007

Voiman ja vallan ikonit


Kuvakavalkaadi alkaa varmaan jo kyllästyttää, mutta minulla on vielä yksi aihe: miten hallitsijan valtaa ja mahtia on kuvattu vanhimmista ajoista saakka. Egyptin ja Assyrian kuninkaat kuvauttivat itsensä ase koholla polkemassa vihollistaan. Vaikka korkokuvat edustavat sotaa ja surmaamista, ne ovat rituaalisia. Viha ja raivo, joka on nykyaikana vallannut vihollisen surmaamista esittävät kuvat (tässä Pohjois-Korea), puuttuu. Kuningas ei vihaa, hän osoittaa mahtiaan. Mahdollisesti propagandakuvassa näkyy myös pelko vastustajaa kohtaan; sen vuoksi häntä täytyy iskeä kaikella raivolla.

Kristinusko otti käyttöönsä tämän rituaalisen kuvatyylin. Tällainen mahdin osoitus oli kuitenkin varattu vain korkeammille voimille. Tässä arkkienkeli Mikael iskee voitettua demonia. Toisessa kuvassa on harvinainen hevoseton Pyhä Yrjö lohikäärmeineen. Pyhä Yrjö kuuluu nimittäin yleensä toiseen, uudempaan perinteeseen, jossa hallitsija on noussut ratsaille.

Muutos tapahtui vasta myöhään antiikin Roomassa. Keisarit kuvattiin tavallisesti majesteetillisesti seisomassa. Vain Marcus Aurelianuksesta on säilynyt yksi ratsastajapatsas. Tässä on kuitenkin norsunluukaiverrus, joka esittää Itä-Rooman keisari Justinianusta tallaamassa vihollisiaan. Barbaarinainen on hevosen kavioiden alla, mies näkyy keihään takana seisomassa. Juhlallisuus ja rituaalinen asento omaksuttiin Pyhää Yrjöä kuvaaviin ikoneihin ja maalauksiin. Renessanssi esitti usein taistelun lohikäärmettä vastaan dramaattisena, mutta vanhimmat hahmot huokuvat tyyneyttä ja rauhaa, jonka ei luulisi kuuluvan taisteluun. Tämä ei ole fyysinen koetus, vaan henkinen voitto. Justinianuskaan ei taistele, sivistyksen edustajana hän on voittanut barbaarit.


Hevosen ja ratsastajan dramaattiset mahdollisuudet tajuttiin jo antiikin Kreikassa, kuten tämä friisi osoittaa. Myöhemmissä ratsastajapatsaissa on käytetty kahta mallia: joko pystyyn karauttavaa hevosta tai tyynenä astelevaa.

Pystyyn karkaava ratsu symboloi eteenpäin pyrkivää, dynaamista voimaa, kuten Napoleon valtansa alkuaikoina (tässä Alppien solissa) tai Pietari Suuren patsas, tuttu Pietarin kävijöille. Sen antoi pystyttää Katariina II, ja kivinen aalto ratsastajan alla kuvaa Venäjän vastustamatonta hyökyä. Patsaan tekstihän on latinaa: "Petro Primo Catharina Secunda", jonka voi tulkita joko "Pietari Ensimmäiselle Katariina Toiselta" tai "Pietari ensimmäinen, Katariina toinen" - hyvin harkittu sanaleikki.

Valtansa päivinä Napoleon istui jo tasaisesti hevosen selässä kuin ainakin monarkki. Enää ei ole tarpeen eikä soveliasta karauttaa viitta liehuen, vaan askel on vakaa. Tämä on yleisin tapa esittää hallitsija. Helsingissä on oiva esimerkki tyylikkäästä ratsastajapatsaasta - Mannerheim.

13 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

"Pystyyn karkaava ratsu symboloi eteenpäin pyrkivää, dynaamista voimaa" Tuohon liittynee myös hallitsijan voiman ja taidon symboli: hän hallitsee takajaloille nousseen hevosensa. Hallitsijat eivät putoa hevosen selästä, hevonen ei onnistu suistamaan hallitsijaa selästään.

3:12 ip.  
Blogger Jari Sedergren said...

Viron patsaskiista olisi tähän mainio lisä.

7:16 ip.  
Blogger Ripsa said...

Hevosia käy sääliksi.

10:17 ip.  
Blogger Tea said...

Ainakin minulla vanhana hevosharrastajana nousevat karvat pystyyn tuosta karmivasta Napoleon-kuvasta pystyyn karkaavan ratsun selässä. Napoleon näyttää tuossa istuvan hevosen selässä ensimmäistä kertaa elämässään, ilman minkäänlaista kontrollia hevoseensa. Kuvan tilannetta seuraavalla sekunnilla hän varmasti on jo päällään tienvarsiojassa.

Jalustinhihnat ja ohjat roikkuvat löysinä, Napoleonin sääret ja polvet ovat kouristuneet hevosen ympärille, käsivarret tiukasti lähelle ylävartaloa ja takapuolikin näyttäisi olevan irti satulasta (elleivät tuon ajan satulat olleet jotenkin erityisen korkeita).

Ranskalaisille tällainen holtittomuus on tosin kai tyypillistä. Suomalainen, syvää istuntaa ja katkeamatonta kontrollia ihannoiva traditio lienee saapunut tänne Saksasta ja olen itsekin syvästi sen vaikutuksen alainen, enkä siksi juurikaan osaa arvostaa ranskalaista ratsastustyyliä tai Napoleonia.

12:11 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Eihän Petro Primo voi olla muuta kuin datiivi. Nominatiivi olisi Petrus Primus.
Latinan opettaja evp.

4:37 ip.  
Anonymous Govt.jobs said...

Hello sir, your web site is lovingly serviced and saved as much as date. So it should be, thanks for sharing this with us.
i also found some helpful sites like yours.


HSSC jobs
RPSC jobs
fresh job alert
WPSC jobs
IBPS jobs
SSC jobs
West Bengal Police jobs

2:29 ip.  
Anonymous Chatpati news said...

Thanks have been given the opportunity to comment. Hopefully what you provided is useful for all those who need them. Visit my website if you want to know more about.
chatpati latest news
Top Stories News Headlines
Business News
Hot Actress pics
latest Upcoming Movies
latest news videos

2:47 ip.  
Anonymous Uidai govt. said...

Excellent site. Plenty of useful info here. I'm sending it to some pals and additionally sharing in delicious. And naturally, thank you for your effort!
Aadhar card download
Check Aadhar Card Status by name & moblie no.
e aadhar card update
aadhaar card correction
aadhaar card applicatiion
update aadhaar card

10:05 ap.  
Anonymous shekhawati kirshi farm said...

This is really a great support for the latest adviser from online. Really a supportive work for writing a good article.Anyone can enjoy it with the style of writing.
Top organic farm
Best organic farm in Rajasthan
Top organic farm in India
Organic Pomegranate Farming
Organic thai ber farm

7:51 ap.  
Blogger Travel nearby said...


Thanks for sharing such beautiful information with us This is a wonderful article, Given so much info in it, You can see Travel Nearby best tourist place Best Honeymoon Destination in this page.
Travel Destination Near Manali
Beautifull Hill Station Shimla for Couples
Tourist Place Near Kasauli
Weekend Destination near Chamba
Weekend Destination near Kufri
Best Honeymoon Destination in India
Places to visit in Dharamshala
Places to visit in Kasol

11:47 ap.  
Blogger Travel nearby said...

Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my site.

Travel Nearby visit in Kerala
Most Beautiful & Stunning Waterfalls in Kerala
Most FamousTourist Places in Kerala
Tourist Places to Visit in Devikulam
Beautifull Hill Station Munnar for Couples
Tourist Place Near Kumarakom
Weekend Destination near Kovalam
Tourist Places to Visit in Kollam
Most Famous Hotels & Honeymoon Resorts in Munnar
Places to Visit in Calicut (Kozhikode)

9:30 ap.  
Blogger Samuel Clark said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

6:41 ap.  
Blogger raju said...


NIOS DElEd Result 2019 | Check NIOS Effect For All Semester,{ dled.nios.ac.in}

12:40 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home