keskiviikkona, helmikuuta 14, 2007

Neandertal-huijari Reiner Protsch

Ilmeisesti ainoa kuva professori Protschista, joka on sallittu julkisuudessa

Saksan mullistavat löydöt Neandertal-tutkimuksessa olivat kolmenkymmenen vuoden ajan yhden miehen ansiota: professori Reiner Protsch von Zietenin. Hän löysi Hahnhöfersandin miehen, joka todisti Neandertalin ihmisten eläneen niin pohjoisessa kuin Hampurin tienoilla 36 000 vuotta sitten; hän toi päivänvaloon Binshof-Speyerin naisen ja Paderbornin miehen, jota elivät yli 20 000 vuotta sitten ja olivat Neandertalin ja Cro Magnon -ihmisen välimuotoja todistaen, että nämä kaksi ihmisryhmää eivät vain eläneet samanaikaisesti, vaan jopa risteytyivät keskenään; hän jopa paljasti Sveitsistä löydetyn, 50 miljoonaa vanhan puoliapinan. Varsinainen sensaatio.

Opiskelijat Frankfurtin yliopistossa palvoivat tätä Porschella ajavaa meistä, joka oli sanut tohtorin arvon Kalifornian yliopistosta, tunsi kaikki kuuluisuudet Arnold Schwartzeneggeristä alkaen ja oli (kertomansa mukaan) henkilökohtaisesti tutkinut Adolf Hitlerin ja Eva Braunin luut.

Sitten hän jäi kiinni yrityksestä myydä Frankfurtin yliopiston 280 simpanssin kalloa pimeillä markkinoilla.

Skandaalia alettiin penkoa. Epäluuloiset kollegat olivat jo lähettäneet Protschin Neandertal-löydöt tutkittaviksi Oxfordiin. Niiden ajoitus oli - lievästi sanottuna - pielessä. Vielä 2004 professori, joka mainitaan "kuuluisan 18. vuosidadan preussilaiskenraali von Zietenin jälkeläiseksi", kiisti halveksivasti Oxfordin väitteet.

"The new data from Oxford is all wrong," he told Germany's Der Spiegel. He said that the university's scientists had failed to remove shellac preservative from the specimens. As a result, the remains appeared to be much younger.

Oxford oli ottanut näytteensä kallojen sisältä, eivät mistään simpukkakuorrutuksesta. Todellinen ikä Hahnhöfersandin miehellä ja Binshof-Speyerin naisella osoittautui olevan keskimäärin 3300 vuotta ja Paderbornin mies oli 1750-luvulla eläneen vanhan miehen kallo. Kallo tutkittiin halkaisemalla se, eikä se ollut edes kivettynyt, vaan haisi.

Sveitsin puoliapina oli todellisuudessa löydetty Ranskasta, mistä apinanäytteitä oli löydetty aikaisemminkin. "Neandertalin ihminen ei koskaan ole kävellyt Pohjois-Euroopassa", otsikoi Telegraph-lehti.

Saman tien osoittautui, että Frankfurtin varastoissa säilytetyt luurankonäytteet olivat kaikki ilman päätä; kallot oli professori myynyt. Mikä ilmeisesti selittää myös sen Porschen ja huoneiston Floridassa (jossa hän joidenkin tietojen mukaan jahtaa 13-vuotiaita tyttöjä nyt, kun hänen tieteellinen uransa on päättynyt). Hän ei edes osannut käyttää rdiohiililaitetta, jolla hän ajoituksensa oli tehnyt.

Ja kun vauhtiin on päästy, niin preussilainen Hans Joachim von Zieten, setisenvuotisen sodan kenraali, ei ole hänen esi-isiään. Sen sijaan Reiner on entisen SS-virkailija Wilhelm Protschin poika, mikä ilmeisesti selittää myös, miksi natsiajan dokumentit (jotka paljastivat yliopistossa natsiaikana tehdyt ihmiskokeet) ovat mystisesti hävinneet yliopiston arkistoista. Frankfurtin yliopisto yrittää keräillä arvokkuuttaan. Onneksi Protschin löytöihin on loppujen lopuksi kiinnitetty melko vähän huomiota, joten koko tieteenhaara selviää tästä vähäisin kolhuin, mutta saksalaisen antropologian maine on jonkin verran kärsinyt.

"A lot of people looked the other way," Rudolf Steinberg, the university's president, told Frankfurter Allgemeine Zeitung. He added that students and new university employees would be informed about the basics of appropriate scientific research behavior in the future.

Tohtoraatti UCLAsta kyllä on aito, mutta onhan UCLA myöntänyt sellaisen myös Carlos Castanedalle. Heillä on avara mieli.

4 Comments:

Blogger Ansku said...

Tämäpä mielenkiintoista!

11:50 ap.  
Anonymous Petja Jäppinen said...

Eräs tohtori kehoitti minua ostamaan itselleni tohtorin arvon jostakin sopivasta ulkomaisesta osoitteesta.

12:37 ip.  
Blogger marjatta.ripsaluoma said...

Käsittääkseni Castanedan tohtoruus peruttiin. Eikä hän käsittääkseni ollut UCLAssa vaan University of California of San Diego-nimisessä valtionyliopistossa. UCLA = University of California of Los Angeles.

Castanedalta ruvettiin vaatimaan todisteita Don Juanin olemassaolosta ynnä siitä heimosta jonka piti asuman jossain Californian niemimaan rotkossa (Ixtland?).

Ei vissiin löytynyt kumpaakaan.

9:57 ip.  
Blogger Mette said...

Niin, minun lähteeni mainitsi, että se oli UCLAn antropologian departementti.

2:37 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home