keskiviikkona, huhtikuuta 12, 2006

Mihail Kalashnikov

Mihail Kalashnikov ja Kalashnikov (AK-47)

Kalashnikov, AK-47, on maailman laajimmin levinnyt konetuliase. Se ylpeä kehittäjä on ainakin tällä hetkellä vielä hengissä. Hän syntyi 1919 työläisperheeseen, jonka kuudestatoista lapsesta vain kuusi selvisi aikuisiksi. Toisessa maailmansodassa Kalashnikov oli tankin päällikkönä. Hän haavoittui pahasti. Sairaalassa viereisen vuoteen sotilas sanoi: "Miksi meidän miehillämme on yksi kivääri 3-4 miestä kohti, kun saksalaiset käyttävät automaattiaseita?"

"So I designed one. I was a soldier, and I created a machine gun for a soldier. It was called an Avtomat Kalashnikova, the automatic weapon of Kalashnikov—AK—and it carried the date of its first manufacture, 1947."

Kalashnikovista on itsestäänkin tullut legenda. Hän on kaksinkertainen Neuvostoliiton Työn Sankari, hän on asunut sodasta lähtien synnyinkaupungissaan eikä ole koskaan ollut rikas. Tosin hän vuonna 2004 alkoi nimellään mainostaa vodkaa, joka on 41% täyttä ainetta ja tunnettu yli maailman.

Kun Robert Fisk haastatteli Mihail Kalashnikovia vuonna 2001, tämä kertoi saudiarmeijan majurin sanoneen hänelle: "Miksi ette vaihda uskontoa? Kristityt pitävät teitä suurena syntisenä, joka on vastuussa kymmenien tuhansien kuolemasta. Teille on jo kauan sitten varattu paikka helvetissä. Muslimina Allah toivottaa teidät vastaan sankarina." Kalashnikovin ylpeydenaihe oli myös, että Mosambikin lipussa on hänen luomuksensa kuva, samoin Libanonin Hizbollahien tunnuksessa, jossa AK-47 muodostaa yhden l-kirjaimen Allahin nimessä. Harva meistä on päässyt valtiolliseen lippuun.

Vasemmalla Hizbollah-tunnus, oikealla Mosambikin lipun tunnusosa - kuokka, kirja ja AK-47

4 Comments:

Blogger Hiipinä said...

Venäjän "Mihail" translitteroidaan suomeksi ilman k:ta. K:ta käyttävät amerikkalaiset, mutta suomalaiseen transkriptioon se ei kuulu.

9:04 ap.  
Blogger Mette said...

Kiitos ohjeesta, jonka heti otin käyttöön! Olen huutavassa hukassa näiden englanninkielisten linkkien kanssa. Ne kirjoittavat venäläiset nimet niin oudosti, että välillä ei auta kuin yrittää arvata.

9:49 ap.  
Blogger Teppo said...

Käsittääkseni Kalashnikov, kuten suurin osa muistakin sotakoneiden keksijöistä, on jälkikäteen toivonut, että olisi keksinyt jotain vähemmän tuhoisaa. Vaikka maatalouskoneita.

10:25 ap.  
Blogger Mette said...

Muut ehkä, mutta ei vanha mukava Mihail. Hän on juuri antanut ylpeän lausunnon, että Irakin sodassa AK-47 on näyttänyt kykynsä. "Sen voi vaikka kaivaa suosta ja se toimii." Hän on myös kertonut, että Vietnamin sodassa amerikkalaiset vaihtoivat M-16 -aseensa sisseiltä sipettuihin Kalashnikoveihin. Hän on suoritukseensa kiintynyt mies.

4:00 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home